Versió per a imprimir

La Diputació destina altres 12 milions d'euros per a obres sostenibles en els 187 municipis de menys de 5.000 habitants

  • Jorge Rodríguez, president: “Les ajudes s'adjudicaran pensant en les persones, mitjançant criteris objectius i respectant l'autonomia dels alcaldes”
  • Mª Josep Amigó, vicepresidenta: “El segon PIFS segueix l'esperit de la nova Diputació d'ajudar als municipis, sobretot als més xicotets”
Imagen
18/07/2016

El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, han presentat hui un segon Pla d'Inversions Financerament Sostenible (PIFS), que invertirà els més de 12 milions d'euros del romanent de 2015, que podrien haver acabat en els bancs, en els 187 municipis de menys de 5.000 habitants de la província. Aquestes ajudes se sumen als 71 milions d'euros del romanent de 2014 que ja s'han invertit en 1.200 obres i han permès crear 2.400 llocs de treball en les comarques valencianes.

Jorge Rodríguez ha destacat “l'èxit de la primera fase del PIFS” i ha assegurat que aquesta nova edició d'ajudes també es farà seguint els objectius que es van marcar en el seu moment: “que els diners s'invertisca pensant en les persones i no en els bancs, que les adjudicacions es facen mitjançant criteris objectius i respectant l'autonomia dels alcaldes, i que les obres siguen sostenibles”. Açò és, ”que no impliquen sobrecostos en manteniment i conservació, als quals els ajuntaments no puguen fer front després”, ha subratllat el president de la Corporació.

En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta, qui a més ha assenyalat que aquesta segona fase del PIFS segueix “l'esperit de la nova Diputació d'ajudar als municipis, sobretot als més xicotets, tal com s'està fent amb altres plans com el PPOS i el Pla de Camins i Vials”. Així mateix, Mª Josep Amigó ha recordat que aquesta vegada “també seran els ajuntaments els qui decidisquen on i com invertir les ajudes”.
 

Els dirigents de la Corporació provincial, que han estat acompanyats pel diputat d'Hisenda, Toni Gaspar, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, han destacat el caràcter objectiu dels criteris de repartiment d'aquestes ajudes, que es faran en funció del nombre d'habitants partint d'una base “justa i solidària que permeta als xicotets municipis millorar el dia a dia dels seus veïns” mitjançant inversions sostenibles i sense costos complementaris. Rodríguez ha posat en valor el treball de Gaspar i Altur en la gestió d'aquesta nova partida per a inversions comarcals. 

Criteris variables per habitants

D'una banda, els municipis de fins a 500 habitants rebran 30.000 euros fixos més una variable de 13,70 euros per habitant; d'altra banda, aquells d'entre 500 i 5.000 habitants rebran 50.000 euros més la mateixa variable de 13,70 euros per habitant. D'aquesta forma, l'escala contempla ajudes aproximades d'entre 30.000 i 111.000 euros, segons el nombre d'habitants dels municipis i en la franja en la qual es troben.

En funció d'aquestes franges, els municipis de menys de 100 habitants rebran un poc més de 30.000 euros; els municipis d'entre 100 i 500 habitants entre 30.000 i 40.000 euros; els municipis d'entre 500 i 2.000 entre 60.000 i 80.000 euros; i els municipis d'entre 2.000 i 5.000 habitants entre 80.000 i 120.000 euros.

Aquestes ajudes podran sol·licitar-se en el moment que es publique l'extracte de la convocatòria en el BOP, en el termini aproximat d'un mes. Després de la presentació dels projectes, que els ajuntaments han d'anar decidint, les obres podran executar-se fins a la tardor de 2017. Els consistoris podran cobrir amb aquesta dotació obres noves o qualsevol actuació que haja sigut adjudicada des de l'1 de gener del present any. 

150 milions des de l'autonomia municipal

Una de les primeres actuacions de la Corporació que presideix Jorge Rodríguez va ser realitzar una enquesta per a preguntar als alcaldes de la província quines eren les necessitats dels seus municipis i com podria la Diputació invertir en ells. El PIFS havia de posar fi a “els plans teledirigits de l'anterior direcció”, segons ha apuntat la vicepresidenta. 
 

La majoria dels alcaldes d'aquests xicotets municipis ja s'han reunit amb l'equip de Jorge Rodríguez per a informar sobre les seues necessitats i ser informats de les ajudes que la segona fase del PIFS anava a posar a la seua disposició. 

En total, enguany s'engegaran inversions per valor de 150 milions d'euros, si se sumen aquestes partides del romanent al primer PIFS, de 71 milions d'euros, el Pla Provincial d'Obres i Serveis (PPOS), que ha distribuït 34 milions d'euros, i el Pla de Camins i Vials, amb una dotació de 12 milions. 

La Diputació s'erigeix així com una de les administracions amb major capacitat inversora en el rellançament de l'activitat econòmica de les comarques valencianes, convertint-se els diferents plans en motor de la generació i el manteniment de llocs de treball en els municipis. 

*S'adjunta el llistat complet dels municipis i les ajudes concretes.
 

Intervenció de Jorge Rodríguez
Intervenció de Jorge Rodríguez
Intervenció de Mª Josep Amigó
Intervenció de Mª Josep Amigó
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet