Versió per a imprimir

La Diputació garanteix que defensarà “fins al final” als alcaldes en el conflicte amb Inspecció de Treball

  • Més d'un centenar d'alcaldes han assistit a la reunió convocada pel president, Jorge Rodríguez, i la diputada d'Assessorament Municipal, Conxa García
  • Els munícipes han rebut un “full de ruta” amb els passos a seguir davant la recepció de les actes de reclamació de quantitat en relació a l'assumpte dels tècnics municipals
Imagen
22/07/2016

“Anem a prestar-vos tot el nostre suport i anem a estar amb vosaltres fins al final, defensant-vos, assessorant-vos i fent tot el que estiga en les nostres mans, perquè estem convençuts que tenim la raó”. Amb aquestes paraules, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha volgut traslladar un missatge de “tranquil·litat absoluta” als prop de 200 alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 5.000 habitants als quals la Inspecció de Treball està requerint el pagament de les quotes de la Seguretat Social des de 2012 fins a 2015, pels tècnics contractats a l'empara dels convenis establits entre la institució provincial i els col·legis professionals. Uns tècnics que, des de fa 30 anys, exerceixen el seu treball per a les entitats locals, en ocasions en diverses d'elles de forma simultània, en virtut de contractes mercantils i pels quals paguen les seues corresponents quotes d'autònoms. 

Rodríguez s'ha dirigit als alcaldes en una reunió convocada aquest dijous en el Saló de Reines de la Diputació de València, a la qual han assistit més d'un centenar d'ells i en la qual han participat també la diputada d'Assessorament i Assistència Municipal, Conxa García, i el cap del Servei d'Assessorament, Enrique Moreno. Aquesta trobada tenia com a objectiu principal explicar als responsables municipals les actuacions realitzades des de la Diputació per a intentar frenar el procediment de la Inspecció de Treball, així com traslladar-los els passos que, com a ajuntaments, han de seguir per a presentar una resposta coordinada i unànime.

Per a açò, el servei d'Assessorament Municipal ha dissenyat un “full de ruta”, que ha sigut distribuït a tots els consistoris afectats en la qual s'estableixen els passos a seguir una vegada es reben les actes de liquidació, en les quals es comunica als ajuntaments l'import al que ascendeix el seu suposat deute amb la Seguretat Social. Unes actes que ja s'han començat a remetre i en les quals es reclamen quantitats que oscil·len fins al moment entre els 20.000 i els 42.000 euros. 

En primer lloc, la diputada d'Assessorament Municipal ha traslladat als alcaldes i alcaldesses congregats que no han de pagar encara cap quantitat, doncs “aquesta reclamació no es convertirà en una obligació concreta fins que no finalitze el procediment administratiu”, motiu pel qual convé que presenten les al·legacions corresponents una vegada rebuda l'acta. En aquest sentit, Conxa García ha recordat que la Diputació ha remès un model d'al·legacions a tots els ajuntaments per a ser utilitzat en aquest cas, i els ha advertit que estiguen atents a la recepció de l'acta, doncs és probable que arriben en molts casos en ple mes d'agost, quan la major part del personal està de vacances, i el termini per a respondre és únicament de 15 dies.

A partir d'ací, els següents passos a donar dependran de quina siga la resposta per part de la Inspecció de Treball. Tal com ha explicat el cap del Servei d'Assessorament Municipal, en el cas que es desestimen les al·legacions, caldrà presentar un recurs administratiu davant la Tresoreria de la Seguretat Social i, de ser aquest també desestimat, cabria presentar una demanda judicial davant la jurisdicció competent. “En tots dos casos, seguiria sent la Diputació de València la que centralitzara les accions i proporcionara als ajuntaments els corresponents models de reclamació i, si escau, proporcionara l'assistència jurídica i lletrada necessària de forma completament gratuïta”, ha comentat Enrique Moreno.

Podria ocórrer, no obstant açò, que la Inspecció de Treball estimara les al·legacions dels ajuntaments, ja fora en la seua petició d'arxivar l'expedient, la qual cosa donaria per finalitzat el procés, o bé la petició alternativa que, motivada en l'existència de dues sentències prèvies del Tribunal Superior de Justícia dels anys 2009 i 2010 en els quals, davant casos idèntics, es donava la raó als ajuntaments, s'obrira un incident judicial, la qual cosa, segons ha indicat Enrique Moreno, “paralitzaria el procediment administratiu mentre aquest incident no es resolguera”. 

En qualsevol cas, la diputada Conxa García ha insistit als alcaldes i alcaldesses en la importància de seguir el full de ruta dissenyat per la Diputació, i no desmarcar-se d'aquesta via sense comunicar-ho prèviament, ja que “la millor garantia per a aconseguir un bon resultat és que tots anem coordinats”. “Estem davant un procés llarg i complex però, malgrat açò, els ajuntaments no és necessari que realitzen cap tràmit de forma independent, perquè són els serveis jurídics de la Diputació els que estan assumint i centralitzant totes les gestions i, en el cas que finalment calguera iniciar un procés judicial, també estarien coberts”, ha afegit la diputada provincial. 

Antecedents

Des de fa 30 anys, la Diputació de València té subscrits convenis amb diferents col·legis professionals, 16 en l'actualitat, en virtut dels quals els ajuntaments de menys de 5.000 habitants i les mancomunitats poden comptar amb el treball qualificat de tècnics (arquitectes, enginyers i graduats socials) per períodes d'entre dos i Quatre hores setmanals, per un import pactat prèviament entre els corresponents col·legis i la institució provincial, que subvenciona el 80% del seu cost. La relació que s'estableix entre els ajuntaments i els tècnics és de naturalesa administrativa i està formalitzada en un contracte mercantil.

Açò és precisament el que la Inspecció de Treball posa ara en qüestió, doncs considera que dits professionals, que cotitzen com a autònoms i presten al temps els seus serveis a altres entitats, empreses i particulars, haurien d'haver estat inclosos en el Règim General de la Seguretat Social, amb l'única excepció dels graduats socials. En línia amb açò, reclama als ajuntaments el pagament de les taxes de la Seguretat Social dels últims quatre anys i els insta a incorporar-los a la seua plantilla de treballadors, la qual cosa comportaria una despesa que la majoria dels municipis no pot afrontar.

Aquest mateix mes de juliol s'ha engegat l'aixecament d'actes en les 186 entitats locals implicades en un procés que l'administració estatal ha iniciat amb caràcter general en tota la província de València, encara que no en altres províncies, un fet que ha sigut recordat en diverses ocasions tant pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, com per la diputada d'Assessorament Municipal, Conxa García. “Aquesta mateixa col·laboració es realitza també des de la Diputació de Castelló des de fa 20 anys i en els mateixos termes sense que la Inspecció haja qüestionat el règim aplicable”, han declarat.
 

D'altra banda, les dues úniques sentències judicials existents sobre aquesta matèria, dictades per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en referència a sengles processos contra els ajuntaments de Caudete de las Fuentes i Fuenterrobles, van donar ja en el seu moment la raó als consistoris i, per tant, al criteri seguit des de l'inici per la Diputació de València.

Per al govern provincial és important establir una actuació coordinada entre tots els ajuntaments i la pròpia Diputació, a més de seguir insistint en la via del diàleg entre administracions. De fet, a principis de setmana el president de la Diputació va sol·licitar per carta una reunió “urgent” al secretari d'Estat de la Seguretat Social, amb l'esperança que aquesta aportara més solucions que la mantinguda recentment per la diputada d'Assessorament Municipal amb el subdelegat del Govern en la Comunitat i responsables de la Inspecció de Treball, en la qual, segons va indicar Conxa García, “únicament ens van emplaçar a ‘seguir parlant’”.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet