Versió per a imprimir

La Diputació i la Generalitat s'unixen per a reforçar els serveis socials en els municipis valencians

  • El president Gaspar i la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, signen un protocol per a dotar als municipis valencians d'un Sistema de Serveis Socials públic i universal
  • El protocol inclou un pla d'infraestructures per a la construcció i reforma de centres d'atenció primària i secundària i la formació del personal de serveis socials
Imagen
09/06/2021

La Diputació de València i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives col·laboraran per a dotar a la província de les infraestructures i serveis necessaris que permeten disposar d'un Sistema de Serveis Socials públic i universal, garantint el dret de totes les persones a accedir a estos serveis en condicions d'igualtat, equitat i justícia.

 

La col·laboració entre les dos institucions es traduïx en el protocol que han signat este dimecres la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el president de la Diputació, Toni Gaspar. L'acord veu la llum “després de sis anys d'incansable treball i la ferma voluntat tant de la Diputació com de la Conselleria de coordinar un marc d'actuació i gestionar de la manera més eficient els recursos de les valencianes i els valencians”.

 

El president Gaspar destaca igualment la importància de l’acord per a “normalitzar eixa atenció primària que fins ara era voluntat de la Conselleria o dels ajuntaments amb l'ajuda de la Diputació, i que ara prestarem de manera coordinada entre les diferents administracions, perquè una persona no haja d'estar pensant que institució pot ajudar-la de la millor manera davant una necessitat, sinó que reba l’ajuda de la forma més eficaç amb recursos que no pertanyen a cap institució en concret sinó a la pròpia ciutadania”.

 

Per a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, la signatura d'este protocol “és un pas molt important que hem donat, perquè permet primer la construcció d'un autèntic sistema de serveis socials públic que no existia i també l'ordenació de tots els recursos dispersos que havien, per al que es preveu la col·laboració amb entitats municipals i supramunicipals que permeten el seu finançament”.

 

Centres d'atenció primària

 

L'objectiu del protocol, que se suma als ja signats amb la Diputació d'Alacant i la Diputació de Castelló per a donar resposta a la Llei de Serveis Socials Inclusius, és facilitar l'accés universal al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, garantint el dret de totes les persones a accedir a estos serveis en condicions d'igualtat, equitat i justícia. La signatura de l’acord culmina també el sistema de finançament de l'atenció primària conforme es recull en la llei, de manera que, en el cas de la província de València, la Diputació dotarà de finançament als municipis de fins a 15.000 habitants i la Generalitat es farà càrrec dels de més de 15.000 habitants.

 

Esta col·laboració es traduïx en l'impuls al Pla d'Infraestructures de Serveis Socials a la província de València, que inclou la construcció i reforma de centres d'atenció primària específica i atenció secundària, d'acord amb el mapa de necessitats. D'esta manera, les dos institucions participaran en el finançament de les noves infraestructures i equipaments de serveis socials mitjançant convenis de col·laboració a tres bandes entre la Generalitat, la Diputació i l'ajuntament o mancomunitat corresponent.

 

En el cas de la província de València contempla que cada àrea, a més de comptar amb un paquet bàsic de recursos per a majors, infància, persones amb diversitat funcional o salut mental, tindrà en compte també la lluita contra el despoblament i els criteris d'equitat territorial com a mitjà per a contribuir a la fixació de les persones en el territori.

 

Sistema Públic de Serveis Socials

 

La Conselleria finançarà íntegrament les prestacions de la seua competència al conjunt dels municipis de la província; a més, es farà càrrec de les despeses de personal i les prestacions competència dels ajuntaments en els municipis de més de 15.000 habitants, a excepció de les quanties que corresponga aportar per estos.

 

Per part seua, la Diputació de València finançarà, com a mínim, el 85% del mòdul dels municipis d'igual o menys de 15.000 habitants, i el 90% del mòdul dels municipis d'igual o menys de 10.000 habitants. Esta mesura estarà acompanyada per la construcció i reforma de centres d'atenció primària específica i atenció secundària, d'acord amb el Mapa de Necessitats i el Pla d'Infraestructures de Serveis Socials, que seran finançats mitjançant convenis de col·laboració entre l'administració autonòmica, provincial i local.

 

Així, la Generalitat finançarà la construcció, reforma, equipament i manteniment dels centres d'atenció primària bàsica en els municipis de més de 15.000 habitants mentre que la Diputació s'encarregarà dels de menys d'eixa població. Les decisions sobre este pla es prendran conjuntament entre la Generalitat i la Diputació de València a través de les taules tècniques de coordinació i cooperació social.

 

D'altra banda, amb la finalitat de garantir la qualitat de l'atenció prestada a través d'estos serveis, la Diputació participarà en aquells espais d'estudi que es generen específicament en el Laboratori de Serveis Socials de La Ribera Alta. A més, la corporació provincial participarà en els treballs que està duent a terme la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a la preparació del Decret que definirà les Tipologies de Centres i Serveis, en concret en aquelles que afecten les realitats rurals.

 

Finalment, mitjançant el protocol la Generalitat incorporarà els plans anuals en matèria de formació de les diputacions provincials en un pla quadriennal autonòmic de formació de les persones professionals del sistema públic valencià de serveis socials, segons objectius i metes comunes al qual s'afegiran, a més, la resta de departaments autonòmics i administracions amb competències en la matèria.

Toni Gaspar, president de la Diputació de València
Toni Gaspar, president de la Diputació de València
Toni Gaspar, president de la Diputació de València
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet