Versió per a imprimir

La Diputació i milers de falleres i fallers de les comarques valencianes celebren les Falles més universals

  • El president, Jorge Rodríguez, assegura que la declaració de la festa com a Patrimoni de la Humanitat “fa justícia amb una tradició que els valencians portem en el nostre ADN social i cultural”
  • La vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha afegit que "és molt important que tots els pobles, per xicotets que siguen, tinguen clar que ells també han fet posible que les falles siguen Patrimoni Immaterial de la Humanitat”
  • Les comissions falleres arrepleguen en la plaça Manises els estendards commemoratius de la declaració de la UNESCO, que han de col·locar en els seus monuments per a rebre l'ajuda de 250 euros de Diputació
Imagen
15/03/2017

La Diputació de València ha celebrat aquest dimecres la tradicional recepció fallera en la qual es donen cita totes les comissions de la capital i les comarques valencianes. En aquesta ocasió, el president, Jorge Rodríguez, acompanyat per la vicepresidenta, Mª Josep Amigó i tota la Corporació, ha volgut commemorar amb els fallers i falleres presents en la plaça Manises el reconeixement de la festa com a Patrimoni de la Humanitat, una declaració de la UNESCO que, en paraules de Rodríguez, “fa justícia amb una tradició que els valencians portem en el nostre ADN social i cultural”.

 

Rodríguez ha rebut a la Fallera Major de València, Raquel Alario, acompanyada per la seua Cort d'Honor, que ha participat en un dels actes més multitudinaris de les Falles, al que estan convidades totes les comissions de la província. La Fallera Major ha agraït a la Diputació i al col·lectiu faller la seua implicació en la campanya social que ha desembocat en l'esperada declaració de la UNESCO, i ha lliurat amb el president de la Diputació els estendards a les falleres majors de les 53 Juntes Locals de les comarques valencianes.

 

L'estendard d'enguany, dedicat precisament al reconeixement de les Falles com a festa universal, recorda que “parlem d'una manifestació que va més enllà d'una festa efímera i que representa el caràcter de bona part de les valencianes i valencians, tant els de la capital com els de les comarques”, com ha explicat el president de la Corporació provincial.

 

Rodríguez ha considerat que “si en alguna cosa ens posem d'acord és referent a les nostres festes”, per la qual cosa ha justificat que les institucions públiques “destinen recursos econòmics i materials per al manteniment i difusió de la festa, que en el cas de les Falles és clarament un motor de l'economia valenciana”. Al voltant de la celebració es teixeix una indústria artesanal i cultural entorn de la festa que arriba als artistes fallers, la pirotècnia, la indumentària, la música i l'hostaleria, entre altres sectors.

 

Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació, ha considerat que "per a nosaltres es un dia de moltíssima alegría pel fet de poder rebre a totes les falleres i els fallers de les nostres comarques i poder obrir-los les portes dels nostres palaus que són patrimoni de tots els valencians i valencianes. Vore la plaça plena ens demostra la transcendència de les nostres festes falleres. I ha afegit, "perquè per xicotets que siguen els pobles, en una bona part d’ells sempre hi ha una falla que ompli de festa, d’alegria, de focs d’artifici, de colors dels vestits de les falleres i fallers el municipi coincidint amb l’arribada de la primavera. És molt important que tots els pobles, per xicotets que siguen, tinguen clar que ells també han fet posible que les falles siguen Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.    

 

Per la seua banda, Raquel Alario ha coincidit amb el president de la Diputació en la importància de la declaració de la festa com a Patrimoni de la Humanitat i ha instat als fallers i falleres a “mostrar al món sencer les virtuts que ens han fet mereixedors d'aquest reconeixement”. La Fallera Major de València ha acabat la seua intervenció desitjant al col·lectiu faller que gaudisca de tots els actes fallers “que estan per vindre”.

 

 

Increment de l'ajuda a les Falles

 

En una jornada fallera comarcal en la qual no ha faltat la música, a càrrec del grup valencià Sva-Ters, amb catering inclòs per a tots els assistents, les més de 800 comissions falleres han pogut arreplegar l'estendard amb el lema ‘Falles 2017. Patrimoni de la Humanitat’, que hauran d'exhibir en els seus monuments com a requisit per a rebre l'ajuda de la Corporació provincial, que enguany s'ha incrementat fins als 250 euros.

 

En paraules de Jorge Rodríguez, “sabem que es tracta d'una aportació modesta però que sempre és ben rebuda per les falles”. El president ha destacat la importància que els estendards tinguen “un significat especial”, com el va ser el del passat any amb el lema ‘No a la violència de gènere’ i com ho té aquesta banderola que commemora l'esperada declaració de la UNESCO.

 

Rodríguez ha explicat que la Diputació vol estar en els punts de referència satírica i emocional de la festa, com són els monuments en els quals s'exposarà l'estendard i també els casals de les diferents comissions, eixos “espais de convivència” en els quals acaben penjats els estendards una vegada finalitza la setmana gran de les Falles.

 

*Disponibles imatges de vídeo en FTP Diputació de València

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez
El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez
La vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó
La vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó
La Fallera Major de València, Raquel Alario
La Fallera Major de València, Raquel Alario
Recepció fallera a la Diputació de València
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet