Versió per a imprimir

La Diputació impulsa els drets de la infància i l'adolescència amb Menudes Harmonies!

  • La innovadora iniciativa divulgativa a càrrec de l'àrea d'Educació, que dirigix la diputada Empar Folgado, recorrerà diversos pobles de la província amb motiu del Dia Internacional dels Drets de la Infància i l'Adolescència
  • Música, didàctica i història són els ingredients d'una aposta que afronta enguany la seua primera edició
Imagen
14/11/2020

El 20 de novembre se celebra el Dia Internacional dels Drets de la Infància i l'Adolescència, data determinada per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la Convenció sobre els Drets del Xiquet en 1989. D'acord amb una declaració institucional aprovada per la Diputació de València en el ple de juliol d'enguany, es va acordar promoure la celebració d'este esdeveniment. Va ser així com va nàixer Menudes Harmonies!, plasmació pràctica d'una commemoració més necessària que mai.

 

Tal com afirma la diputada d'Educació i Inclusió Social, Empar Folgado, “els drets de la infància i l'adolescència es veuen diàriament vulnerats dins de diferents àmbits que invisibilitzen les situacions en les quals tenen lloc. L'alarma és màxima, i per això la Diputació assumix la tasca de véncer l'opacitat que ens trobem moltes vegades, fent d'altaveu dels drets dels més xicotets i portant a l'espai públic la seua divulgació”.

 

“Com ha dit el psicòleg Jaume Funes, educar és pensar en com ajudem a gestionar els malestars. És per això que educar és la medicina ideal per a previndre malalties greus de la societat com les vulneracions dels drets de les xiquetes i els xiquets”, subratlla Folgado.

 

L'any 2020 ha posat de manifest que el xiquet continua desprotegit enmig de la realitat del món frenètic i descarnat en el qual vivim, i la pandèmia de la COVID-19 ha posat damunt de la taula un nou aspecte que ha confirmat la situació d'indefensió que, en moltes ocasiones, trobem en la infància i l'adolescència. Fer partícip a la societat és, doncs, urgent.

 

La corresponsabilitat és un altre dels valors subjacents que fonamenten Menudes Harmonies! I és que els drets són dels xiquets i adolescents, però les responsabilitats derivades recauen en tota la societat. “Fa falta, en este sentit, fer partícips a tots els estaments integrants d'aqueix compromís que hem de signar amb els nostres xiquets i xiquetes, perquè tinguen la seguretat que els seus drets estiguen sempre presents”.

 

Recollint tots estos ingredients, fent ús d'ells i pensant en propostes innovadores i dinàmiques va nàixer Menudes Harmonies! Es tracta d'una acció divulgativa, lúdica i didàctica al mateix temps, amb una àmplia vocació de servei, que des de la Diputació es vol articular com a eina que dóna a conéixer els drets de la infància i l'adolescència, i que dóna suport a la importància prioritària d'assegurar-los, consolidar-los i protegir-los. “Una activitat amb la qual volem fer arribar fins als pobles de la nostra província, sempre dins d'un embolcall únic i suggeridor, un missatge clar i contundent de potenciació i divulgació dels drets infantils, sense cap dubte els drets més importants per a assegurar un futur esperançador”.

 

Municipis i dates de les activitats

 

Les activitats que es desenvolupen al voltant de la iniciativa Menudes Harmonies! començaran el dilluns 16 de novembre en la localitat d'Aldaia, continuaran el dimarts, dimecres i dijous visitant els municipis de Picanya, Meliana i Catarroja, i finalitzaran el divendres 20 de novembre, Dia Internacional dels Drets de la Infància i l'Adolescència, a Torrent i Burjassot.

 

Per a la primera edició de Menudes Harmonies! s'ha triat una figura evocadora de les qualitats i característiques que es volen imprimir en esta iniciativa. Es tracta de Eglantyne Jebb, fundadora en 1919 de l'organització Save the Children, qui va establir les línies mestres de la Declaració de Ginebra de 1924, adoptada posteriorment per la Societat de Nacions, que va conformar la primera declaració de Drets dels Xiquets. “Eglantyne Jebb va ser una dona apoderada, valenta, avançada al seu temps i amb una clara vocació d'ajuda als altres, sobretot als xiquets en situació d'emergència social. Va divulgar de manera contundent i activa la necessitat de les persones xicotetes durant èpoques colpidores i doloroses. Va conscienciar a la societat i va ser una pionera dins d'este camp”.

 

L'acció Menudes Harmonies! està integrada per una proposta lúdica i divulgativa i una altra didàctica feta per a les escoles, on es proposen diverses activitats al voltant dels drets. Esta acció està composta per una performance musical teatralitzada on dos personatges, Eglantyne Jebb i Pasqualet, relaten deu drets fonamentals dels xiquets i les xiquetes extrets dels 54 articles de la Convenció sobre els Drets del Xiquet. El dret a la vida, supervivència i desenvolupament; dret a l'alimentació; dret a l'educació; dret a l'aigua; dret a la salut; dret a tindre una identitat; dret a la llibertat d'expressió; dret a la protecció; dret a la recreació i esplai; i el dret a viure en un entorn familiar saludable i que aporta benestar, són els triats.

 

Menudes Harmonies! té deu parts formades per cançons i textos enllaçats i relacionats amb deu objectes que els personatges expliquen dins del desenvolupament de l'espectacle. Els objectes (una planta, un àlbum de fotos, un àbac, etc.) fan referència directa a cadascun dels drets. “Aqueixos drets convertits en objectes, trets d'un fosc i antic bagul, s'emportaran als pobles i es trauran perquè no es queden oblidats mai més en cap lloc. Que tothom els conega”, explica Folgado. La soprano Saray García i el tenor Pascual Andreu seran els protagonistes d'un espectacle que compta amb la coordinació general d'Anna Martínez; el guió de Manuel Andrés Zarapico; la supervisió musical d'Hugo Chinesta i la coordinació tècnica de Cristian Bonet.

 

Per a commemorar i acompanyar esta acció, s'ha fet una edició de màscares Menudes Harmonies! “Un element, la màscara, que s'ha de convertir en els temps de la COVID-19 en un altre element transmissor de missatges, i que volem aprofitar tant per a parlar de la nostra proposta com per a anunciar el Dia dels Drets de la Infància i l'Adolescència”, afirma Folgado.

 

La Diputació de València posa des d'ara en moviment els drets de la Infància i l'Adolescència. I és que Menudes Harmonies! ha arribat per a quedar-se i recordar a tothom que un dret comporta sempre una gran responsabilitat.

 

Tota la informació en el següent enllaç:

 

https://www.dival.es/menudesharmonies

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet