Versió per a imprimir

La Diputació impulsa un consorci per lluitar contra la despoblació del sud d'Europa

  • La corporació juntament amb Instituto de Investigación y Desarrollo Rural Serranía Celtibérica ha desenvolupat una aliança multinivell per presentar a la UE un projecte que frene la crisi demogràfica
Imagen
28/07/2018

La Diputació de València i el Instituto de Investigación y Desarrollo Rural Serranía Celtibérica han engegat un consorci multinivell que permetrà als territoris més castigats per la despoblació obtenir fons europeus que ajudin a pal·liar la seva situació. El consorci s'ha presentat a la seu de la corporació provincial, en una presentació en la qual han intervingut el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes i els investigadors de la Universitat de Saragossa en representació de Instituto de Investigación y Desarrollo Rural Serranía Celtibérica, Francisco Burillo i Pilar Burillo.

 

El consorci pretén unir les demandes davant la Unió Europea dels territoris de la Regió muntanyenca Celtibérica amb els de la frontera nord-est d'Espanya i Portugal, l'Alentejo portuguès i el territori francès d'Aquitània. El drama demogràfic en la península Ibèrica es concentra de manera més destacable en la Regió muntanyenca Celtibérica, una zona zero que comença a Atapuerca i que arriba fins a la Comunitat Valenciana, concretament a l'interior de València i Castelló.

 

Segons xifres extretes de la recerca de Pilar Burillo, a Espanya el 53% per cent del territori té una densitat de població inferior a 12’5% d'habitants per Quilòmetre quadrat i una gran part del territori es troba en situació de desert demogràfic, amb menys de 7 habitants per quilòmetre quadrat. Una situació límit que, segons la investigadora, solament es pot arreglar mitjançant polítiques de desenvolupament que vagen més enllà de construir polígons buits. “Si veiem com canvia el mapa de la despoblació en travessar la frontera amb Portugal ens adonem que és un problema polític, ni climàtic ni d'altres factors que se solen utilitzar per justificar la situació”, afirma Burillo.

 

Entre els objectius del programa SUDOE de la Unió Europea que persegueix aquest conveni es troba la recerca i innovació, la competitivitat de les pimes, l'economia baixa en carboni, la lluita contra el canvi climàtic i el medi ambient i eficiència de recursos, com a principal fre a la despoblació.

 

El diputat Bartolomé Nofuentes ha destacat que “des de la Diputació i Partenalia considerem que aquests eixos temàtics són idonis per generar ocupació i riquesa en aquestes zones el que, al seu torn, seria un motor per revertir la despoblació de les denominades Àrees molt Escassament Poblades”.

La Diputació impulsa un consorcio para luchar contra la despoblación del sur de Europa
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet