Versió per a imprimir

La Diputació inaugura una exposició itinerant amb obres de dones o inspirades en la dona

  • La diputada d'Igualtat, Isabel García, considera que “aquesta mostra és una bona forma de commemorar el 8 de març reivindicant el treball de les dones com a artistes”
  • ‘Dones en marxa’ inicia el seu recorregut en el Castell d'Alaquàs, entre el 7 de març i el 20 de maig, convidant a reflexionar sobre el paper femení en l'àmbit cultural
Imagen
07/03/2018

‘Dones en marxa’ és l'última iniciativa de la Diputació de València en matèria d'Igualtat. La seua inauguració a Alaquàs arriba en les hores prèvies al Dia Internacional de la Dona, “una bona manera de commemorar-ho i de reivindicar el treball de les dones com a artistes”, en opinió de la diputada d'Igualtat, Isabel García, que ha participat en l'obertura de la mostra en el Castell d'Alaquàs, al costat de l'alcaldessa del municipi, Elvira García.

 

L'àrea d'Igualtat de la Diputació, en la seua aposta per la visibilització de la dona en tots els àmbits, ha engegat al costat del departament de Patrimoni de la corporació una exposició itinerant que porta per títol ‘Dones en marxa. Imatges de dóna i dónes artistes en els col·leccions de la Diputació de València’. La mostra, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alaquàs, ha estat configurada amb fons artístics de la Diputació i té com a objectiu contribuir a reflexionar sobre el paper de les dones en el món cultural i artístic.

 

La diputada d'Igualtat, Isabel García, acompanyada pels diputats Conxa García i Pepe Ruiz, ha destacat “el ric patrimoni artístic de la Diputació, que ens ha permès seleccionar imatges de la dona en la pintura valenciana del segle XIX, d'artistes tan importants com Sorolla o Pinazo, i obres de les dones artistes que han sigut becades per aquesta institució”. En opinió de la diputada, “un acte més que se suma a totes les accions que estem duent a terme per a aconseguir una igualtat efectiva entre homes i dones, no solament en aquesta setmana de la Dona sinó en el dia a dia d'aquesta corporació”.

 

La sala d'exposicions del Castell d'Alaquàs acollirà l'exposició des del 7 de març fins al 20 de maig, quan ‘Dones en marxa’ començarà la seua itinerància per diferents municipis de la província, seguint el deixant de ‘Memòria de la Modernitat’. L'exposició ‘Dones en marxa’ mostra, a partir de les col·leccions artístiques de la Diputació, la imatge de les dones al llarg dels dos últims segles, que abasten un període de forta reivindicació del paper de la dona en la societat, així com la seua lluita en pro de la igualtat i del reconeixement dels seus drets.

 

L'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira García, ha agraït a la Diputació la seua aposta pel Castell d'Alaquàs, que enguany celebra el seu centenari, com a punt d'eixida de ‘Dones en marxa’ i ha remarcat la importància d'aquesta exposició dins de la programació del consistori amb motiu del 8 de Març. “Una mostra a la qual donarem tota la visibilitat possible i que aprofitarem també com a material didàctic per a l'alumnat d'Alaquàs”, ha afegit l'alcaldessa.

 

L'exposició té com a fil conductor la dona i es compon de 55 obres de destacats artistes valencians pertanyents al patrimoni artístic de la Diputació. Entre les peces exposades hi ha obres del Genovés, Sorolla i Pinazo, entre uns altres, en les quals la dona és protagonista, així com obres de destacades artistes com Aurora Valero, Carmen Mateu, Carmen Grau i Natividad Navalón, entre unes altres.

 

‘Dones en marxa’ consta de dues parts. La primera, dedicada a la representació de la dona, que inclou la iconografia tradicional, acadèmica, sobre la mirada imposada en el cos de la dona: retrats, nus, imatges de maternitat o ancianidad, al costat de la vida quotidiana i costums, i que mostra l'avanç de les temàtiques cap als plantejaments de la modernitat: pintura d'història, costumbrisme i vida moderna. I un segon bloc que pretén reflectir l'enlairament de les dones artistes per mitjà de beques i ajudes de la Diputació de València a través de tres blocs diferenciats: les beques de la Diputació, les beques d'ampliació d'estudis universitaris i les beques Alfons Roig.

 

L'exposició organitzada per la Delegació Joventut, Igualtat i Esports, juntament amb l'Oficina Tècnica de Restauració, Difusió i Recerca del Patrimoni de la Diputació, és una de les diverses activitats promogudes per la corporació provincial per a reivindicar la igualtat de gènere en el context del 8 de març. ‘Dones en marxa’ està comisariada per Ester Alba, degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, i per la professora Mireia Ferrer, amb la coordinació de Salvador Calabuig.

 

Des de l'entrada del nou govern provincial, s'ha propiciat l'acostament d'algunes de les 4.000 obres de les col·leccions de la Diputació al gran públic per mitjà d'una descentralització de les exposicions. Municipis com Requena, Alzira, Gandia, Ontinyent, Torrent o Sagunt poden gaudir de la itinerància de ‘Memòria de la modernitat’ i l'objectiu de la corporació és que ‘Dones en marxa’ tinga un recorregut similar després de l'èxit que està collint la mostra amb els tresors artístics de la Diputació.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet