Versió per a imprimir

La Diputació mostra els efectes de la repressió franquista amb l'exposició ‘No tindreu pau després de la guerra’

  • Jorge Rodríguez presenta en la Sala Gomis d'Ontinyent aquesta recopilació itinerant d'imatges i textos que inclou cites de les memòries de Rafael Reig Silvaje, un dels empresonats després de la guerra
Imagen
12/04/2018

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha exercit d'amfitrió en l'arribada a Ontinyent de l'exposició ‘No tindreu pau després de la guerra’, coordinada per l'aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i finançada per la Diputació. Es tracta d'una exposició que il·lustra, amb fotografies i escrits, els efectes de la repressió i el control social exercits per la dictadura franquista sobre les víctimes més directes i sobre el conjunt de la societat valenciana, no solament durant la postguerra, sinó també durant tota la dictadura.

 

Durant la presentació de la mostra en la Sala Gomis d'Ontinyent, Jorge Rodríguez destacava la voluntat de l'Ajuntament i la Diputació “de recuperar la memòria històrica des d'un doble vessant, la de reparar els danys a aquestes persones que van ser represaliadas per la seua ideologia, i la de recolzar el treball que està fent la Comissió de la Memòria Democràtica d'Ontinyent per a fer història i donar a conèixer allò que va passar, perquè fets com aquests no es tornen a repetir mai més”.

 

Els 12 panells de ‘No tindreu pau després de la guerra’ recorden la violència patida després de la Guerra Civil, amb la detenció, reclusió i assassinat de milers de persones que havien defensat la democràcia. Entre els testimonis que es reflecteixen es troben extractes de les memòries del ontinyentí Rafael Reig Silvaje, membre de les Joventuts Socialistes Unificades, narrant el seu pas per la presó Model de València.

 

La mostra, que es pot visitar aquest dijous i divendres de 9 a 14 hores i el diumenge de 17 a 19 hores, forma part de les diverses activitats que estan tenint lloc aquesta setmana impulsades per la Comissió per la Memòria Democràtica d'Ontinyent, la presidenta de la qual, la regidora Sayo Gandia, tenia paraules d'agraïment per a les diverses àrees de la Diputació, entre elles Presidència, Memòria Històrica i Turisme. “Ens estan ajudant a donar compliment a l'objectiu de la Comissió, de recordar als quals van perdre la vida, van patir la presó o han sigut discriminats per defensar la democràcia i la llibertat d'expressió, que com sempre diu el nostre alcalde són els valors que ens uneixen i defineixen com a societat, a partir dels quals hem de construir nous espais de convivència”, concloïa la titular de l'àrea de Polítiques per a les Persones.

 

En aquest sentit, la regidor ha quantificat en 190.000 euros les ajudes rebudes de la corporació en matèria de memòria democràtica, “que ens han permès recuperar i identificar les restes dels afusellats pel franquisme en el cementeri d'Ontinyent, on a més anem a crear un espai que els retrà homenatge”. “També hem pogut elaborar el documental ‘Els mamàs belgues’ o recuperar el refugi de Tortosa i Delgado, que està sent un espai didàctic i educatiu molt visitat per estudiants de diverses localitats”, ha afegit.

 

En aquesta setmana repleta d'actes de recuperació de la memòria democràtica, l'aula Magna del Campus d'Ontinyent acull aquest dijous la presentació del documental ‘Espais de pau en temps de guerra’, un treball audiovisual impulsat per la Diputació que es basa en el llibre ‘República, Guerra Civil i Educació’, de Vicent Torregrosa, i que es va presentar en societat dimarts passat en la Beneficència, en presència del president de la Diputació i l'autor del llibre.

La Diputació mostra els efectes de la repressió franquista amb l'exposició ‘No tindreu pau després de la guerra’
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet