Versió per a imprimir

La Diputació mostra l'origen de la indumentària tradicional valenciana amb 19 peces dels segles XVIII i XIX

  • L'exposició ‘Les comarques valencianes i la seua indumentària’ pot visitar-se de forma gratuïta en el Palau dels Scala de 10 a 14 i de 16 a 20 hores els caps de setmana i festius durant el mes de març
  • Els vestits, tant de València i el seu entorn com de les comarques d'interior, formen part de la col·lecció de Victoria Liceras i recullen els detalls d'aquesta vestimenta confeccionada amb llana, seda i cotó
Imagen
06/03/2019

La valenciana Victoria Liceras, metgessa de professió, porta més de 40 anys col·leccionant peces d'indumentària tradicional valenciana. Compta amb més de 2.000 vestits i accessoris originals, sobretot dels segles XVIII i XIX, així com altres dissenys de moda internacional que ajuden a entendre l'origen de la indumentària que hui dia continuem veient en les festes de les nostres ciutats i pobles.

                                       

Una vintena d'aquestes peces formen l'exposició ‘Les comarques valencianes i la seus indumentària’, que pot visitar-se de forma gratuïta en el Palau dels Scala, en Plaza Manises, els caps de setmana i festius d'aquest mes de març. La mostra inclou vestits i complements de València i les comarques del seu entorn, des de l'Horta fins a La Safor, passant pel Camp de Morvedre i La Ribera, així com peces típiques de les zones d'interior, amb vestimenta dels Serrans, Requena, la Vall d'Albaida, el Camp de Túria, el Valle de Ayora o la Hoya de Buñol.

 

En paraules de la col·leccionista, “en aquesta selecció no hem volgut caure en el folklorisme, que explica moltes de les xicotetes diferències o detalls entre uns vestits i uns altres, sinó trobar l'origen d'aquesta indumentària, que té una forta influència europea, principalment de França i Itàlia, fins i tot dels caixmirs que van començar a arribar arran de les campanyes napoleòniques i les sedes i dissenys de la Xina”.

 

Victoria Liceras proposa una mirada actual d'una indumentària que “arribava a València amb una forta influència de l'Europa dels Borbons i a poc a poc s'anava copiant als pobles adaptant els dissenys a la climatologia de cada comarca, amb llanes o sedes i cotons segons les necessitats”. En tot cas, vestits que mesclaven “utilitat, pragmatisme i bellesa”, i que van ser recollits en les obres de grans artistes de l'època com el mateix Joaquín Sorolla.

 

Els quadres de Sorolla van immortalitzar aquelles escenes quotidianes amb llauradores valencianes, els vestits de les quals comparteixen espai en la mostra de la Diputació amb el de saragüell o el de Torrentí, i també amb la indumentària típica dels pobles d'interior, amb aqueixa diferenciació en ratlles, colors, brodats i teixits que “busquen la identificació de cada poble i les seues gents”.

 

També els complements tenen la seua importància en aquesta col·lecció d'indumentària tradicional, amb mocadors que cobrien els escots en senyal de pudor i que acabaven decorant-se igual que els cossets, les faldes i les manteletes. “En origen, allà pel segle XVIII, els cossos eren més ajustats, encara que amb el temps van anar perdent rigidesa”, explica la comissària de la mostra, que pot visitar-se en la seu de la corporació provincial els caps de setmana i festius de març de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.

 

La pròpia Liceras ha revisat aquest dimecres els últims detalls de l'exposició, que podrà veure's a partir d'aquest dissabte en el Palau dels Scala. A continuació, la col·leccionista ha explicat els detalls de la mostra al president de la Diputació, Toni Gaspar, que l'ha acompanyada en aquest recorregut històric pels orígens de la indumentària valenciana.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet