Versió per a imprimir

La Diputació participa en l'entrega a les famílies de les restes de 17 persones represaliades i enterrades en la fossa 127 de Paterna

  • La corporació provincial subvenciona íntegrament esta excavació que va arrancar en 2018 a petició de familiars de les víctimes i que empra l'anàlisi genètica per a conéixer la identitat dels morts
  • El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, assistix a un acte que tracta de “tancar ferides”. El projecte d'exhumació d'esta fossa comuna del franquisme ha extret fins a 143 cadàvers
Imagen
17/04/2021

La delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València ha participat este dissabte en l'entrega de les restes de 17 víctimes de la repressió franquista a les seues famílies en el cementeri municipal de Paterna. L'acte s'emmarca en el projecte d'excavació i exhumació de la fossa comuna 127 del cementeri de Paterna, subvencionat íntegrament per la Diputació amb una mica més de 200.000 euros.

 

El responsable provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha assistit a l’acte al costat de la consellera de Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el vicepresident de la Diputació i alcalde de Burjassot Rafa García, la diputada provincial i regidora a Manises Pilar Molina, membres del consistori local i alcaldes i regidors de diferents municipis valencians que, igual que García i Molina, compten amb víctimes que van ser enterrades en la fossa comuna 127 de Paterna.

 

El projecte va arrancar en 2018 amb l'objectiu d'exhumar, recuperar, estudiar i identificar fins a 143 cadàvers de persones afusellades en tot just dos setmanes en 1940 i enterrades en tres saques en la fossa comuna 127 del cementeri de la localitat de L'Horta Nord. L'anàlisi genètica ha permés identificar a 17 víctimes, totes elles homes i amb traumatismes i ferides que evidencien una execució per afusellament i l'ús del tir de gràcia. Entre les restes humanes s'han trobat desenes de projectils.

 

En paraules del diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, “és clar que no podem canviar la història i evitar el sofriment que van viure estes persones executades per la seua ideologia, però no descansarem fins a donar resposta a totes les famílies que acudisquen a la Diputació a sol·licitar ajuda per a localitzar les restes dels seus sers estimats i que puguen enterrar-los dignament, contribuint a tancar ferides”.

 

Veïns de València i L'Horta

 

La procedència de les víctimes del franquisme localitzades en la fossa 127 de Paterna és diversa, des de municipis de la Comunitat fins a ciutats de la geografia espanyola com Albacete, Córdoba i Badajoz, si bé la majoria d'estes persones eren originàries de la ciutat de València i els pobles de l'horta que envolta la capital.

 

Les restes de les víctimes que han pogut identificar-se es trobaven enterrades en tres saques dins de la mateixa fossa i pertanyen a homes d'entre 24 i 43 anys. Miguel Frasquet, José Perera, Ambrosio Vijuescas, Francisco Torregrosa, Juan Bautista Balbestre, Ramón Villaescusa, Eugenio Granero, Román Ibáñez, Gabriel López, Isabelino Almerich, Enrique Gimeno, José Benavides, Bernardino Molina, Antonio Reche, Francisco Sanz, Carlos Cataluña i Ruperto Solaz descansen en pau després d'anys de lluita per trobar les seues restes.

 

Les famílies poden donar-los ja sepultura al costat dels seus, “amb la dignitat que mereix tot ésser humà”, com succeïra just fa una setmana amb l'entrega a Tavernes de la Valldigna de les restes de set veïns del municipi de La Safor represaliats pel franquisme.

 

Juan José González, president de l'Associació de familiars de represaliats de la fossa 127 del cementeri de Paterna, ha agraït la implicació de les institucions en este procés de recuperació de la dignitat de milers de víctimes de la Guerra Civil i ha acabat la seua intervenció expressant el seu desig que “mai més hi haja algú que considere que una altra persona, per la seua manera de pensar, és un enemic a abatre”.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet