Versió per a imprimir

La Diputació presenta un pla de prevenció de Drogodependències amb la novetat de l'abús en noves tecnologies

  • La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, destaca que el Programa Provincial d'Activitats Preventives 2017 arreplega les demandes dels municipis respecte a la prevenció en l'ús de noves tecnologies i el consum d'alcohol i cànnabis
  • Segons l'informe de l'anterior pla trianual, s'han incrementat els municipis participants i les activitats oferides, creant una “xarxa de municipis compromesos i actius en la prevenció”
  • Els ajuntaments i els instituts orienten amb les seues aportacions i suggeriments l'elaboració del pla marc provincial
Imagen
22/02/2017

La Diputació de València ha aprovat en el ple de febrer el VI Pla Provincial sobre Drogodependències i altres Trastorns Addictius per als pròxims 3 anys (2017-2019), destinat als municipis menors de 20.000 habitants i que es materialitza anualment en programes d'activitats preventives.


La diputada de l'Àrea de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha destacat que les activitats previstes per a enguany aborden dues de les temàtiques més demandades pels municipis i instituts: el consum de risc relacionat amb l'alcohol i el cànnabis, i els patrons de mal ús i/o abús de les noves tecnologies.


“Es tracta de tallers de prevenció molt sol·licitats pels municipis i els seus instituts, que són els que orienten les accions a desenvolupar en els diferents plans. Abans s'incidia especialment en el consum d'alcohol i tabac, però la incorporació de les noves tecnologies en diferents trams d'edat ha generat noves àrees en les quals és necessària la prevenció”, ha explicat la diputada.


Així mateix, continuen oferint-se tallers per al desenvolupament de la intel·ligència emocional, destinats a xiquets de fins a 14 anys, i es pretén millorar la captació de grups de risc (majors de 14 anys) iniciats en el consum de drogues a través d'intervencions breus i intensives.


El Pla Provincial sobre Drogodependències de la Diputació de València estableix el marc de desenvolupament dels programes d'activitats preventives i té per objecte sensibilitzar i motivar a la societat de les comarques valencianes per a generar una cultura cívica basada en l'autonomia i el rebuig a les dependències, així com promoure iniciatives que desenvolupen estils de vida positius, saludables i autònoms.


Activitats per a alumnes, pares i educadors 

El programa d'activitats preventives dissenya la seua oferta d'activitats en funció del col·lectiu al que es dirigeix, i en aquest sentit contempla sessions informatives, tallers formatius i relacionals dirigits a l'àmbit familiar, juvenil i comunitari. “Hi ha una gran demanda de formació, no solament per a alumnes, sinó per a pares i educadors”, ha asseverat Berenguer.


Quant a l'àmbit familiar, s'ofereixen activitats per a sensibilitzar i formar als pares i mares en el paper que exerceixen en la prevenció, de manera que estiguen capacitats per a transformar la seua preocupació i por cap a les drogues en motivació per a adquirir les habilitats adequades per a relacionar-se amb els seus fills. 


Respecte a l'àmbit comunitari, es pretén facilitar informació a mediadors socials i professionals sobre els recursos existents amb la finalitat de que plantegen dubtes, iniciatives o consultes sobre problemes en aquest àmbit. En aquest sentit, se cerca com resultat una conscienciació que el fenomen de les drogodependències afecta directa o indirectament a tots i la participació en la prevenció és imprescindible.


A tals efectes, la Diputació col·laborarà amb organitzacions sense ànim de lucre en projectes i programes; realitzarà estudis monogràfics sobre el consum de drogues; elaborarà i/o distribuirà materials relatius a les activitats programades i es coordinarà amb la Generalitat per a realitzar campanyes informatives i de sensibilització social.


L'informe de l'anterior Pla sobre Drogodependències assenyala que el 82,1% dels municipis que atén la Diputació han participat en els programes d'activitats, i s'han incorporat molts de nous, passant de 72 en 2014 a 145 en 2016. Així mateix, també s'ha incrementat el nombre d'activitats oferides, de 199 en 2014 fins a230 en 2016.   

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet