Versió per a imprimir

La Diputació recolza la candidatura a la Unesco de l'arquitectura talaiòtica menorquina

  • Xavier Rius: «Vist el valor patrimonial de l'arquitectura talaiòtica ens honra rebre una exposició dels companys de les Illes que fa llum sobre la vida i costums dels pobles antics de la Mediterrània, pel que seria molt honrós guanyar una declaració més per al Patrimoni de la Humanitat de l'UNESCO»
  • L'exposició mostra la visió dual de vida i mort de la societat talaiòtica a Menorca a través de fotografies, il·lustracions, maquetes i elements de gran valor arqueològic
Imagen
17/05/2017

L'exposició Arquitectura Talaiòtica a la Prehistòria de Menorca es va inaugurar ahir al Museu de Prehistòria de València, amb la presencia de la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern dels Illes Balears, Fanny Tur, del conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria Ballester; del diputat de Cultura, Xavier Rius; juntament amb la directora del Museu de Prehistòria de València, Helena Bonet; i els dos comissaris de l'exposició, Elena Sintes i Antoni Nicolau.

 

La inauguració, organitzada a València pel Museu de Prehistòria, està recolzada pels col·laboradors de l'exposició, Acció Cultural Espanyola (AC/I), Triangle Books, i la Fundació Baleària.

 

El diputat de Cultura, Xavier Rius va manifestar que aquesta exposició «és una oportunitat per a veure i conèixer una cultura germana de gran potencial. A l'igual que els valencians ens identifiquem i sentim gran apreci pels ibers, els menorquins tenen un sentiment molt semblant amb la cultura dels talaiots. L'exposició ajudarà a desvetllar alguns misteris al voltant dels seus rituals i modes de vida, i sobretot, plasma la gran bellesa que perviu al voltant d'unes arquitectures majestuoses, dignes de visitar».

 

El diputat de Cultura va transmetre molts ànims als representants insulars, i els desitjà molta sort a la candidatura, que es resoldrà al mes de juny, moment en què la mostra romandrà encara a les dependències del Museu de Prehistòria de València. Xavier Rius, adreçant-se als representants de les Illes afirmà que «seria una magnífica notícia que guanyeu la candidatura quan la mostra encara estarà a disposició del públic al nostre museu».

 

La consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern dels Illes Balears, Fanny Tur, va explicar que «és inqüestionable que el patrimoni talaiòtic de Menorca és absolutament excepcional, a través de dos-cents monuments en un illa de poc més de 700 km²; per tant no és ara quan s'ha posat en valor perquè sempre s'ha cuidat bé el seu patrimoni cultural i arqueològic. De fet, el reconeixement en els 90 de la Unesco a Menorca com a reserva de la biosfera ja és una prova d'açò, i una manera de recordar tot el que tenim i que és responsabilitat nostra cuidar-ho».

 

Per la seua banda, el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria Ballester va afegir que «aquesta exposició és l'activitat central dins del programa de difusió exterior de la candidatura a la Unesco. És un repte cultural, social i institucional per a Menorca en les últimes dècades. Ja l'any 93 la Unesco va atorgar el premi i el repte de fer de Menorca una illa sostenible i ara amb aquesta candidatura aspirem al reconeixement d'un testimoniatge únic de la cultura talaiòtica, d'una civilització que fa 4.000 anys va modelar l'illa d'una manera decisiva, una illa que té 1.200 béns catalogats d'època prehistòrica i que vostès podran veure en aquesta exposició».

 

Exposició d'una cultura excepcional

 

La mostra que ja s'ha exposat a Alcalá d'Henares i Eivissa presenta 66 objectes arqueològics originals que provenen dels museus de Menorca i Ciutadella. A més, s'acompanya de fotografies dels monuments, il·lustracions que recreen la seua relació amb el paisatge, així com d'algunes maquetes que mostren els detalls morfològics i constructius de les diferents tipologies arquitectòniques.

 

L'arquitectura talaiòtica constitueix un patrimoni arqueològic de valor universal excepcional per l'ús de la tècnica constructiva ciclópea, per la seua autenticitat, exclusivitat, originalitat i singularitat en el marc cronològic en el qual es desenvolupa i per ser testimoniatge únic d'una societat prehistòrica mediterrània insular.

 

Són monuments que, malgrat la seua antiguitat, es conserven en molt bon estat i per la seua monumentalitat i el seu emplaçament, estan molt presents en el paisatge menorquí. A més, també és excepcional la seua alta concentració: l'illa, amb una superfície de 700 km2, té 1.574 jaciments arqueològics, dels quals 1.401 estan catalogats com Bé d'Interès Cultural (BIC).

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet