Versió per a imprimir

La Diputació se suma a l'Any Europeu del Patrimoni Cultural amb la mostra sobre els ponts de ferro de la Ribera

  • El diputat Pablo Seguí va anunciar l'acreditació de l'activitat durant la inauguració de la mostra a Albalat de la Ribera
Imagen
14/04/2018

L'exposició 'Ponts de ferro de la Ribera del Xúquer. 100 anys unint pobles' ha sigut reconeguda com a activitat inclosa dins de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, una iniciativa impulsada pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi i la valoració del patrimoni cultural d'Europa com a recurs compartit, sensibilitzar sobre la història i els valors comuns i reforçar un sentiment de pertinença a un espai europeu comú.

Així ho ha anunciat el diputat de Carreteres i Infraestructures, Pablo Seguí, durant la inauguració de l'exposició a Albalat de la Ribera, la quarta del total de 10 parades que l'exposició té previstes per a aquest 2018, qui va considerar que aquest reconeixement ha de ser "motiu d'enhorabona per a tots els valencians i valencianes, i especialment per a la gent de la Ribera, doncs ve a confirmar la importància d'aquestes infraestructures dins del nostre patrimoni artístic, arquitectònic i social".

 

Tal com va recordar Seguí, els ponts de ferro de la Ribera del Xúquer formen part del patrimoni valencià "i són un senyal d'identitat per als municipis que els alberguen, fins al punt que s'organitzen entorn d'ells activitats i rutes turístiques i culturals". "Amb aquesta exposició –va afegir– pretenem contribuir a augmentar el nivell de coneixement sobre aquestes infraestructures, construïdes a principis del segle XX en el tram final del riu Xúquer, la creació del qual va tenir un notable impacte en el desenvolupament socioeconòmic dels municipis situats a ambdues riberes, i difondre la seua importància en la resta de la província, perquè tothom aprenga a apreciar-los".

 

Per la seua banda, l'alcalde d'Albalat de la Ribera, Felip Hernandis, va agrair l'esforç de la Diputació de València no solament per donar a conéixer la història i valor dels ponts, sinó per contribuir al seu manteniment i millora constant. Hernandis es referia entre uns altres a la recent actuació en matèria d'accessibilitat realitzada en el pont d'Albalat de la Ribera per a donar resposta a la petició d'un col·lectiu comarcal de discapacitats, que havia posat de manifest la impossibilitat de circular amb cadira de rodes a l'eixida de la infraestructura.

 

Remarcada del patrimoni

 

L'exposició 'Ponts de Ferro de la Ribera del Xúquer. Cent anys unint pobles' aborda, en la seua part visible, la història i singularitats d'aquestes construccions centenàries, que avui dia s'han convertit en testimoniatge viu d'una època i que al temps contenen un alt valor patrimonial i històric, mentre que en el seu esperit subjau la mateixa voluntat d'unió entre pobles que va ser la que va impulsar la construcció dels sis ponts.

Ha sigut precisament la coincidència d'aquests valors subjacents en l'exposició promoguda per l'àrea de Carreteres de la Diputació amb els objectius comuns i específics de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, els que han motivat l'acreditació de la mostra sobre els ponts de ferro, comunicada aquesta mateixa setmana pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

 

Un dels factors especialment destacables ha sigut el mateix calendari d'itinerància de la mostra, que ja ha pogut veure's a Fortaleny, en l'Escola de Camins de la Universitat Politècnica de València, a Algemesí i, ara a Albalat de la Ribera, i que preveu fins a 6 parades més al llarg d'aquest 2018, sent l'última d'elles a València. I és que, segons va expressar el diputat de Carreteres, "volem que tots els valencians i valencianes puguem conéixer una mica millor la història dels ponts de ferro del Xúquer, que ens animem a visitar-los, gaudir-los i apreciar-los, que admirem el seu valor patrimonial i artístic i que contribuïm al fet que seguisquen alçant-se com a testimoniatge de la nostra història durant almenys altres cent anys".

 

Per a açò, l'exposició es compon de 9 panells informatius, un vídeo divulgatiu que resumeix la història i importància d'aquestes construccions, i les maquetes dels diferents ponts, realitzades a escala 1:50, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València. Una de les maquetes més emblemàtiques, dins d'aquest conjunt és la del pont de Fortaleny, infraestructura sobre la qual la Diputació està escometent en aquests moments una actuació de rehabilitació integral amb l'objectiu de la seua reconversió en itinerari ciclopeatonal, de manera que puga tornar a ser gaudida per tota la ciutadania, després de més de 20 anys tancat al trànsit de vehicles i per als vianants.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet