Versió per a imprimir

La Diputació treballa en la recuperació mediambiental i paisatgística dels barrancs de Quatretonda

  • Josep Bort: «Convenim en la necessitat d’identificar les potencialitats mediambientals i paisatgístiques de la localitat, així com la importància de fer partícip a la ciutadania en aquest tipus de processos amb un clar caràcter transformador»
  • El diputat de Medi Ambient ha visitat aquesta localitat de la Vall d’Albaida per a conèixer les necessitats en matèria mediambiental i paisatgística que acredita el municipi i impulsar els projectes en els què s’està treballant de forma conjunta
Imagen
07/07/2017

L’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València està treballant en la posada en valor i dinamització de zones amb gran potencial mediambiental i paisatgístic de la localitat de Quatretonda mitjançant la recuperació, adequació i millora dels barrancs de Les Fontetes, barranc de l’Aigua i l’Avenc. «Es tracta d’habilitar aquests espais amb un alt valor mediambiental per al gaudi de la ciutadania», ha destacat el diputat Josep Bort durant la visita realitzada a aquest municipi de la Vall d’Albaida.

 

El responsable de l’Àrea de Medi Ambient ha explicat que aquesta visita s’emmarca dintre de la petició cursada per part de l’alcaldessa de Quatretonda, Aina Benavent, de mantenir una reunió de treball per traslladar al diputat «les necessitats en matèria mediambiental i les potencialitats paisatgístiques que acredita el municipi», a més de presentar els projectes en els quals s’està treballant de forma conjunta per part del Consistori i la corporació provincial.

 

«Conscients del valor dels entorns naturals de que disposa Quatretonda com a espais d’esbarjo i gaudi per a la ciutadania, tant l’Ajuntament com la Diputació de València convenim en la necessitat d’identificar les potencialitats mediambientals i paisatgístiques de la localitat, així com la importància de fer partícip a la ciutadania en aquest tipus de processos amb un clar caràcter transformador», ha reivindicat Josep Bort.

 

L’alcaldessa Aina Benavent ha transmès al diputat la necessitat de fer un estudi estratègic de desenvolupament mediambiental i paisatgístic de la localitat, així com determinar com les tasques en les què estan treballant són claus dintre del mateix.

 

Les actuacions de recuperació de l’entorn del Barranc de les Fontetes s’emmarquen dintre del programa de recuperació d’espais degradats que promou el Servei de Medi Ambient de la Diputació de València. Existeix la previsió d’escometre treballs que consistiran en la recuperació de la zona de l’estany, la senyalització de l’itinerari, així com la neteja i recuperació del camí, amb la plantació d’espècies vegetals autòctones i control de les invasores.

 

Pel que respecta al barranc de l’Aigua i l’Avenc, dos espais que formen part del paratge natural municipal de la Serra de Quatretonda, l’objectiu principal de les actuacionsse centra en la neteja i protecció d’aquests entorns que disposen d’una gran peculiaritat dintre de la memòria etnològica i paisatgística del municipi, com ara els Cossis –dintre del Barranc de l'aigua– i la fonteta de l'Avenc. Ambdós formen part de rutes senderistes, pel que també s’incidirà en incrementar la seguretat d’aquesta zona.

 

Unes actuacions emmarcades dintre del programa per al foment de la conservació i el gaudi dels Paratges Naturals Municipals de la Diputació de València, que compten amb un pressupost de 40.893 euros, dels quals la corporació provincial aportarà 36.804 euros i el Consistori de Quatretonda finançarà els 4.089 euros restants.

 

Respecte alsCossis, els pous existents es troben en una situació d'inaccessibilitat considerable i un dels mateixos no disposa de cap tipus de protecció. Per això, s'ha buscat la realització d'una infraestructura ambientalment respectuosa amb l'entorn, amb la qual es pretén recuperar el valor paisatgístic i evitar els possibles riscos per als senderistes o visitants de la senda del barranc de l'aigua. Es procedirà a la neteja de l’entorn; la instal·lació de passamans i cordes fixades sobre la roca; protecció dels cossis; reposició i adequació de les canonades per garantir l’òptima circulació de l’aigua fins a la bassa; adequació d’alguns dels trams de la senda; a més de la col·locació de cartells explicatius relatius a la mateixa senda i l’origen del paratge.

 

D'altra banda hi ha una senda a la ‘fonteta de l'Avenc’ que en l'actualitat només compta amb un tram d'anada fins a la mateixa. Prop d’aquesta  existeix una senda de curt recorregut, sobre la qual es pretenen realitzar tasques de neteja  i desbrossament per poder habilitar una ruta des de la senda oficial fins a l'avenc, creant una nova via alternativa i d'unió amb la xarxa de sendes del municipi. A més, es procedirà a la col·locació de cartells explicatius de la senda i l'origen del paratge que passa per la senda.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet