Versió per a imprimir

La Diputació treballa per a exhumar les restes de 157 víctimes del franquisme en el cementeri de Paterna

  • La corporació provincial ha començat les excavacions en la fossa 115, en la qual s'esperen trobar restes de represaliats de mig centenar de municipis valencians, Múrcia, Madrid i Saragossa
Imagen
01/04/2019

La Diputació de València, a través de la delegació de Memòria Històrica, ha començat les excavacions en la fossa 115 del cementeri de Paterna, on s'esperen trobar les restes de 157 víctimes de la repressió franquista. Els treballs pretenen exhumar els cossos de persones assassinades entre desembre de 1939 i març de 1940.

 

Aquesta excavació subvencionada per la corporació provincial ha sigut impulsada a través de 12 famílies integrades en l'associació de familiars de víctimes. Entre les restes s'esperen trobar 153 homes i 4 dones de més de mig centenar de municipis, així com de la localitat de Lorca, a Múrcia, Molluela, a Saragossa, i Madrid.

 

A l'inici dels treballs ha acudit la diputada encarregada de l'àrea, Rosa Pérez Garijo, qui ha destacat la labor de la Diputació en la lluita per la justícia, la memòria i la reparació a les víctimes. En el cementeri també s'han donat cita el diputat en el Congrés Pablo Iglesias, qui podria comptar amb un familiar enterrat en la fossa, i la diputada provincial Mercedes Berenguer. Durant la trobada, la presidenta de l'associació de la Fossa 115, Aurora Máñez, ha llegit un manifest en record de les víctimes.

 

Amb aquestes excavacions ja són una desena els nínxols i fosses que han sigut oberts mitjançant subvencions de la corporació provincial. Entre els anys 2016 i 2018, la Diputació ha destinat 1.138.000 euros a exhumacions, principalment en el cementeri de Paterna, i 225.000 euros s'han utilitzat per a la retirada de plaques, construcció de monòlits i identificació de llocs i edificis simbòlics. Amb el pressupost de 2019 s'aconsegueix una xifra rècord que sobrepassarà el milió i mig d'euros i facilitarà l'exhumació de 750 cossos de represaliats per la dictadura franquista.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet