Versió per a imprimir

La IAM celebra el Dia del Llibre en la 50a Fira del Llibre

  • La Institució Alfons el Magnànim presenta els València 2014 i l'’Aula de Lletres Valencianes’
  • Maria Jesús Puchalt, diputada de Cultura, i Vicente Ribes, director de la IAM, han assistit a la cita literària
Premios Valencia foto_Abulaila (1).jpg
23/04/2015

La Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València ha celebrat esta vesprada el Dia Internacional del Llibre amb la presentació dels Premis València 2014 i l’Aula de Lletres Valencianes.Revista de Filològia, en les sales museu de la 50a Fira del Llibre.

 

La diputada de Cultura, Maria Jesús Puchalt, i el director de la IAM, Vicente Ribes, han assistit a la sala museu 2, on Anna Moner, Premi València de narrativa en valencià 2014, i Salvador Ortells, Premi València de poesia en València, han parlat sobre les seues obres respectives, El retorn del l'hongarès i Els mots ferits.

 

Assassinats en sèrie i París

El retorn del l'hongarès, segons l'autora, Anna Moner, «és un thriller perquè aborda una investigació criminal sobre assassinats en sèrie ocorreguts a París alternant dos períodes: finals del segle XIX i l'actualitat».

 

«París pot considerar-se un personatge més; presenta moltes oportunitats a l'hora d'escriure perquè és una ciutat amb històries i secrets amagats —ha dit Moner. A més, utilitzar París com a escenari m'ha permés anar d'esta ciutat a l'actualitat amb naturalitat».

 

En esta noveŀla, Anna Moner pretenia «mesclar la racionalitat científica amb aspectes més irracionals, que per a mi és l'art», per la qual cosa en esta obra també està present la vinculació de la ciència amb l'art per mitjà de la «connexió dels coneixements criminals amb la investigació policial».

 

Musicalitat grega

El poemari premiat, Els mots ferits: fúries i penes, segons ha explicat l'autor, Salvador Ortells, part d'una situació d'adversitat, un desencontre amorós, i utilitza el fet de l'escriptura per a cicatritzar la ferida.

 

En canvi, per al jove autor valencià, el més interessant és la musicalitat de l'obra. «Està escrita a la manera dels grecs de fa 2.000 o 3.000 anys, que consistix en crear patrons rítmics basant-se en la posició de l'accent siŀlàbic de la paraula, per això cada part està tractada des d'un punt musical diferent».

 

Identitat valenciana

En la presentació del darrer número d’Aula de Lletres Valencianes. Revista de Filologia, celebrada en la sala museu 1, han participat els acadèmics Àngel Calpe, Abelard Saragossà i Antoni López.

 

Finalment, sobre esta obra, el director de la IAM, Vicent Ribes, ha reivindicat la tasca institucional «per mantindre la identitat valenciana i evitar l'augment de la ferida».

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet