Versió per a imprimir

“La igualtat ha de mantenir-se perquè és una construcció; si un dia no la necessitem és perquè no existim”

  • La frase de la padrina del II Feminari, Amelia Valcárcel, és una de les conclusions d'un congrés consolidat gràcies al treball de Jorge Rodríguez i Isabel García, que ja pensen en la següent edició
  • Les referents del feminisme coincideixen que la societat ha de funcionar “com un rellotge” per aconseguir la igualtat efectiva; la Diputació anuncia la seua xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere
Imagen
05/06/2017

La Diputació de València segueix treballant de forma decidida en la cerca d'una igualtat efectiva entre dones i homes, que es veja en primer lloc representada en tots els àmbits de gestió de la Corporació que presideix Jorge Rodríguez. Precisament el president ha sigut el que ha avançat la imminent posada en marxa d'una xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere, en la línia d'acció continuada proposta per la padrina del congrés, Amelia Valcárcel, qui considera que “la igualtat ha de mantenir-se perquè és una construcció; si un dia no la necessitem és perquè no existim”.

 

La catedràtica de la UNED, que ha exposat els reptes del feminisme en aquest Feminari de València, considera que “ens ha costat segles de violència arribar a un estatut de tímida democràcia acceptat per tot el món”. Per aquest motiu, “perquè la igualtat funcione en una cantonada, tota la societat ha de funcionar com un rellotge harmonitzat”. “Ens va la vida en açò”, afig Amelia Valcárcel.

 

L'equip de govern de la Diputació de València, amb Jorge Rodríguez al capdavant i la diputada d'Igualtat, Isabel García, com a punta de llança de les polítiques actives en aquesta matèria, ha evidenciat la seua aposta per eixa continuïtat i insistència a la qual al·ludeix Valcárcel, catedràtica de Filosofia Moral i Política i consellera d'Estat. Fruit d’eixa gestió igualitària són les ajudes perquè els municipis valencians comencen els seus propis plans d'igualtat, el suport a l'esport femení, la xarxa de municipis protegits contra la violència masclista, que premiarà amb una línia de subvencions als ajuntaments disposats a eradicar amb mesures concretes aquesta xacra social, i el primer Pla d'Igualtat de la Diputació, que s'ultima amb les propostes de diferents àrees de la institució.

 

El president i la diputada d'Igualtat, Isabel García, han donat a conéixer durant el II Feminari de València els pilars de la política d'igualtat de la Diputació, que arriba a totes les àrees de gestió de l'ens provincial, inclòs un jurat paritari per al programa musical Sona la Dipu, i la creació dels Premis Celia Amorós per a visibilitzar la lluita de persones i col·lectius contra la violència de gènere.

 

 

València torna a ser referent del feminisme

 

Durant el cap de setmana, València ha tornat a ser referent del feminisme a nivell nacional, recuperant una tradició que, en paraules de la diputada d'Igualtat, Isabel García, “s'havia perdut en els últims anys, fins que decidim organitzar aquest Feminari, amb l'objectiu que les dones no estiguen absents dels debats sobre els reptes actuals que els afecten”.

 

La diputada, al costat del president, han tornat a ser els amfitrions d'aquesta cita ineludible en el calendari de les feministes i també de la resta de dones. Al llarg de 48 hores d'intens debat, el Feminari de València ha tornat a arreplegar una bateria de reflexions i desafiaments sobre els quals cimentar el treball present i futur en matèria d'igualtat.

 

Com diu la propia padrina del congrés, “democràcia i feminisme són bessons, doncs comparteixen els mateixos reptes planetaris”. En opinió d'Amelia Valcárcel, “hi ha països enormes que no són democràtics i molts altres que donen per fet que ho són quan no és així, a causa de la tremenda distància social entre els de a dalt i els de a baix”.

 

Valcárcel admet avanços en educació, però fia l'agenda de la paritat a les pròximes tres generacions, i lamenta l'absència de les dones tant en els grans poders econòmics com en els llocs de responsabilitat dels mitjans de comunicació. Uns mitjans sobre els quals també s'ha debatut aquests dies en La Petxina, prenent com a referència el paper de les dones. En paraules de la periodista valenciana Rosa Solbes, “s'ha produït un canvi de sensibilitat respecte a la violència de gènere en els mitjans, que van fugint de la crònica groga en tractar aquests temes”.

 

Per la seua banda, la investigadora de l'Escola de Cultura de Paz de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pamela Urrutia, especialista en anàlisi amb perspectiva de gènere en països en guerra, va aportar una dada per a la reflexió: “a la fi de 2016, més del 70% dels conflictes armats actius es donaven en països amb elevats nivells de desigualtat de gènere”.

 

Com insisteix Amelia Valcárcel, padrina d'aquest Feminari de València, “la condició d'igualtat política no és natural i mantenir-la exigeix un continuat esforç ètic-polític”. En açò està i seguirà estant la Diputació de València, que pensa ja en l'organització del pròxim Feminari; una tercera edició que, segons avança la diputada Isabel García, comptarà amb el protagonisme dels municipis i el seu treball per a tractar d'eradicar la violència de gènere.

 

 

*Hi ha disponibles imatges de vídeo en el FTP Diputació de València

Balanç II Feminari Diputació de València
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet