Versió per a imprimir

La II Trobada de la Gent Major reuneix a 200 persones que recorren el riu per a fomentar l'exercici físic

  • El projecte Activa, en el qual col·labora la Diputació, fomenta l'activitat física en grup perquè els majors seguisquen desenvolupant hàbits de vida saludables, físics i mentals
  • Els pacients crònics que fan exercici físic tenen menys despesa en fàrmacs, sobretot psicofàrmacs i analgèsics
Imagen
31/10/2018

La diputada de Salut i Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha rebut aquest dimecres a 200 persones majors que s'han reunit en l'Hospital General de València per a fer una passejada de 4 quilòmetres pel llit del riu Túria, fins a la plaça de Manises. L'objectiu és fomentar l'exercici físic i animar als majors al fet que abandonen la vida sedentària.

 

Aquesta II Trobada de la Gent Major es realitza dins del Projecte Activa de ‘Avaluació de la repercussió de l'exercici físic sobre el control de les patologies cròniques, la qualitat de vida i la despesa sanitària’, del departament València-Hospital General.

 

Berenguer ha destacat que el creixent augment de participants en aquests grups de gimnàstica avala la implicació de l'equip d'atenció primària en la formació i promoció de l'exercici físic per al tractament dels pacients. “En aquesta aposta per l'envelliment actiu, que ve desenvolupant-se des de fa uns anys en aquest departament de salut, cal destacar la implicació tant dels professionals com dels tutors perquè els pacients majors realitzen exercici físic de forma sistemàtica i correcta, és a dir, adaptat a l'edat i a les seues malalties”, assenyala Berenguer.

 

L'èxit d'aquesta segona trobada és una mostra més de l'acollida que està tenint aquest projecte. “Avui ens tornem a reunir en aquest passeig en el qual vol participar tanta gent activa per a seguir donant visibilitat a aquesta iniciativa i, si pot ser, contagiar a altres persones que encara no han fet el pas i vulguen posar-se a prova”, afig la responsable provincial de Benestar Social.

 

La diputada ha posat l'accent que mai és tard per a començar a fer exercici, millor si pot ser grupal, i comprovar els beneficis que pot aportar. De fet, l'exercici i les activitats en grup ajuden al fet que els majors entenguen aquesta etapa de la vida com un cicle més de creixement personal, en la qual han de seguir desenvolupant hàbits de vida saludables, físics i mentals.

 

Per la seua banda, Enrique Ortega, director gerent del departament València-Hospital General, ha explicat que s'ha comprovat que els pacients crònics que fan exercici físic “redueixen la despesa en fàrmacs, sobretot psicofàrmacs i analgèsics. De la mateixa manera, senten una millora de la salut percebuda, del dolor i de la qualitat de vida”.

 

Projecte Activa

 

El projecte Activa, impulsat per Carolina Mir, coordinadora del centre de salut de Fuensanta, s'inicia en 2017 amb la formació de 32 pacients tutors mitjançant el curs ‘Ensenyar a ensenyar’, que s'imparteix amb l'objectiu de ser referents en envelliment actiu entre iguals. Això va permetre crear grups d'exercici físic vinculats als centres de salut de València cabdal del departament València-Hospital General.

 

Al final de 2017 ja eren més de 250 persones les que podien integrar-se en aquests grups i els equips d'atenció primària van començar a prescriure aquesta activitat a altres pacients que ho necessitaven. En 2018 es va decidir estendre aquest projecte als centres de salut dels pobles (àrea metropolitana) del departament, amb la col·laboració dels fisioterapeutes del departament per a la formació dels pacients tutors.

 

També es va engegar Activa-Cultural, amb la col·laboració de les Naus i el Museu d'Història de València, per a realitzar una prescripció social als pacients del projecte amb la finalitat d'unir exercici físic i cultura. Aquesta activitat va ser seguida per 160 persones amb una gran acceptació.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet