Versió per a imprimir

La impremta de la Diputació compleix 150 anys al servei dels municipis

  • La impremta provincial de València arriba el seu segle i mig de vida després d'un procés de transformació i professionalització que ha servit per a modernitzar la gestió i acostar la institució a la ciutadania
Imagen
24/02/2018

El dia 20 de febrer de 1868 es va inaugurar la impremta i el taller d'enquadernació de la Casa de Beneficència, unes indústries que “proporcionaran major instrucció als pobres albergats en l'establiment, que és el fi que es proposa la comissió administrativa”. Així resava el document que es va imprimir aquell dia com a record, arxivat fins hui, amb els noms de “els senyors que la componien”, els “empleats de planta” i “el nombre de pobres existents en aquest dia”.

 

I és que va ser així com va entrar en funcionament aquest servei essencial de la Diputació de València. Un suport imprescindible, que hui dia serveix per a satisfer les necessitats de cadascun dels departaments i organismes depenents de la corporació provincial en matèria d'edició, impressió, publicació i reproducció de documents: des de llibres, catàlegs i cartells fins a impresos oficials, entrades i targetes.

 

Tot açò des d'una nova ubicació, en el polígon industrial Fuente del Jarro, a Paterna, i amb un total de 20 empleats, ja sense “xiquets” ni “xiquetes”, com comptabilitzava l'imprès commemoratiu de la Casa de la Beneficència, mostra que, encara que la intenció era bona (ensenyar un ofici amb el qual pogueren eixir de la pobresa), els temps han canviat.

 

És en eixe taller de la Beneficència on s'editava a més el Butlletí Oficial de la Província, el BOP, com pot veure's en ampliar alguna de les fotografies que s'han conservat fins ara, on és possible trobar persones sostenint un exemplar. És el cas de la foto que acompanya a aquest text, ‘Aprenents en la impremta i taller d'enquadernació de la Casa de Beneficència de València’, pertanyent a l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València i millorada digitalment pels treballadors de la impremta.

 

Una mirada al futur

 

Aquesta efemèride que, com apunten des de l'Arxiu, “coincideix amb el 550 aniversari de la defunció de Gutenberg”, serveix també per a recordar un altre moment clau en la història de la impremta provincial: la fi de la publicació del butlletí en paper. Una transició que no ha afectat al cartell que dóna la benvinguda a la instal·lació de Fuente del Jarro, on pot llegir-se ‘BOP’ sota el logo de la Diputació perquè, encara que ha passat més d'una dècada des que el butlletí passara a ser exclusivament digital, la part administrativa i l'edició, encara que electrònica, segueix fent-se allí.

 

Una nova mostra del pas del temps que també es fa visible amb l'actualització de la maquinària en planta. “Hem escomès algunes millores”, explica el cap de servei de la impremta provincial, Toni Núñez. “Teníem una impremta digital que estava bastant antiquada i hem passat a un equip més modern que ens permet una major flexibilitat i, sobretot, major velocitat a l'hora de satisfer les peticions”.

 

Aquesta màquina, adquirida fa poc més d'un mes, se suma a un altre d'eixos aparells poc vistosos, però que faciliten enormement el treball diari: “Ara hi ha un carretó autopropulsat que ens ha vingut fenomenal per a fer tot el moviment de paper, que sembla que no, però pesa”.

 

Un esforç per modernitzar la impremta que posa en valor Núñez amb la vista posada en el futur del servei, amb la idea de “augmentar la producció interna” al mateix temps que s'amplia un espai habilitat com a biblioteca en el qual es conserven, per exemple, tots els butlletins publicats des de la dècada dels 80 fins a l'arribada de l'era digital.

 

Conéixer la Diputació

 

Amb tota aquesta informació, és oportú recordar la frase que repeteix el president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, en referència a la Diputació de València: “No es pot apreciar allò que no es coneix”. Una filosofia que el diputat d'Administració General, Pepe Ruiz, també ha fet seua, traient dels despatxos la reunió de la seua àrea prèvia a les comissions informatives per a traslladar-la als diferents departaments que componen la delegació. Aquesta vegada, a la impremta, coincidint amb la seua 150 aniversari.

 

“Hem vingut a la impremta provincial perquè tots i cadascun dels caps de servei de l'àrea vegen l'immoble, com es treballa i quins recursos tenim”, ha explicat Ruiz. “De la mateixa manera que hem estat ací, el mes que ve estarem en Projectes Específics, el següent anirem al Parc Mòbil, i així amb cadascun dels serveis que coordinem des de l'àrea perquè es puguen conéixer i donar a conéixer”, ha conclòs.

 

Mentrestant, Arxiu General i impremta seguiran coordinant-se per a digitalitzar tots els butlletins oficials de la província des que nasquera la publicació el dia 3 de setembre de 1833. Un document d'un important valor històric, administratiu i informatiu els números en paper compresos entre l'1 de juliol de 1971 i el 30 de setembre de 2002 del qual ja es poden consultar en la web www.archivo.dival.es.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet