Versió per a imprimir

La indumentària valenciana ompli La Beneficència

  • L'acte ha comptat amb l'assistència del diputat de Modernització i Noves Tecnologies, Ivan Martí
IMG-20151213-WA0000_0.jpg
13/12/2015

El Museu Valencià d’Etnologia ha presentat hui en La Beneficència el llibre La construcció del vestit tradicional valencià, de Francesc Xavier Rausell Adrián, amb el qual l'autor completa l'estudi sobre la indumentària tradicional valenciana.

 

L'acte ha comptat amb l' assistència del diputat de Modernització i Noves Tecnologies, Ivan Martí, el director del Museu, Francesc Tamarit, la historiadora de l'art Oreto Trescolí i l'autor del llibre, Francesc Xavier Rausell.

 

Aquest llibre completa l’estudi de la indumentària tradicional valenciana de Rausell. En el llibre es focalitza l’atenció en la visió històrica i evolutiva de la roba tradicional valenciana, des de la creació i estereotipació del model que es reconeix com de llaurador i llauradora valenciana. També es descriuen les distintes visions històriques de la roba usada pels valencians que varen fer els viatgers i investigadors entre 1772 i 1977. El pentinat, la joieria y la pervivència dels vestits tradicionals en les festes dels pobles valencians completen aquest treball extens de dos volums de Francesc Xavier Rausell Adrián.

 

El primer volum d’Indumentària Tradicional Valenciana, presentat el 18 d’octubre del 2014 en el Paranimf de la Universitat de València, ens introduïa en els conceptes bàsics de la indumentària i els seus ornaments i aprofundia en la matèria primera dels teixits i els ornaments, el tint i el color, el comerç i la confecció de la roba. 

 

Una volta feta esta primera aproximació i amb l’objectiu donar una visió completa de la nostra indumentària, el projecte es complementa amb este segon volum, en què s’aborda l’evolució històrica del vestit tradicional valencià propi i la ritualització icònica que se n’ha fet per part de la societat valenciana.

 

En este llibre es fa referència a l’ús del vestit i el seu significat en un ampli ventall de registres i variacions que s’han fet al llarg del temps. També s’entra en qüestions un poc més polèmiques, com l’autenticitat d’algunes peces de vestir, i totes les interpretacions i matisos sobre la indumentària tradicional valenciana que s’han donat per autèntics en els darrers dos-cents anys.

 

L’autor i l’editor

Francesc Xavier Rausell Adrián és fundador i mestre del quadre de balls populars de Les Folies de Carcaixent. És investigador de la gestualitat, la representació,  la figuració i el moviment del cos dins de l’espai en la dansa tradicional, i és un expert en indumentària tradicional.

 

El llibre té 528 pàgines i 898 imatges i està editat en Andana Editorial per Albert Costa Ramon, conservador del Museu Valencià d’Etnologia adscrit a la Unitat de Fons i Restauració.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet