Versió per a imprimir

La música ‘gumbé’ del guineà Ramiro Naka arriba al festival Etnomusic

  • Les tres primeres actuacions han esgotat totes les localitats, amb una afluència de públic de més de 1.300 persones
Imagen
17/05/2017

El Festival Etnomusic 2017, que organitza el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, arriba aquest dijous al seu equador amb l’actuació del guineà Ramiro Naka. I ho fa registrant, fins a la data, un nou èxit d’afluència de públic, ja que durant les anteriors tres sessions s’han esgotat totes les localitats disponibles per a presenciar els concerts de Kilema, Benito Cabrera i l’artista gallec,Davide Salvado.

 

La música de Ramiro Naka constitueix una barreja de gèneres musicals –percussions, fado, samba i salsa– al voltant d'un mateix estil: el gumbé. Una rítmica forma musical originàriament interpretada per grans tambors, però que també s’acompanya d’una dansa amb energia comunicativa.

 

Ramiro Naka parla dels bisauguineans com «els llatins d'Àfrica», ja que a Guinea Bisáu es parla portuguès des de fa més de cinc segles. No obstant això, coexisteix amb el ‘crioll’, que és l'idioma vernacle, el francès té una àmplia presència, i el país és membre de l'Organització Internacional de la Francofonia (OIF).

 

La música guineana és una sàvia combinació de tradicions africanes: herència colonial portuguesa, de fraternitat brasilera i de parentela del Carib. I entre música afro, francòfona i lusòfona, Ramiro Naka no va poder escollir. Canta en francès, crioll i portuguès, i proposa, amb Els Mots français (Les paraules franceses), una música procedent del fado, de la rumba i de la salsa, que manté la força de la tradició africana.

 

Precisament, en el marc dels Rostres de la Francofonia 2017, l'Institut Francés de València i el Museu Valencià d'Etnologia promouen aquest festival, exemple de diversitat cultural i lingüística.

 

Noves lectures musicals

 

El Festival Etnomusic constitueix una proposta musical que forma part dels cicles d'activitats culturals que organitza el Museu Valencià d’Etnologia cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte pretén presentar la música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals; mostrar propostes musicals de diferents llocs d’Espanya i del món, sempre vinculant el caire tradicional amb noves lectures musicals. 

 

Enguany el festival creix fins els huit concerts gratuïts –tots ells en dijous–, els quals tenen lloc als patis del Centre Museístic La Beneficència, fins el proper 15 de juny.

 

El festival començà amb Kilema, cantant de Madagascar, qui presentà els ritmes africans. Després actuaren dos músics procedents de diferents demarcacions d’Espanya amb una nova lectura del folk tradicional: Benito Cabrera de Canàries, mestre del timple –instrument típic d’aquestes illes–, qui mostrà el seu treball derecerca dels gèneres més ancestrals del folklore canari i presentà en València el seu disc Espirales; mentre que Davide Salvado, músic autodidacta interpretà peces del seu darrer treball, Lobos, un recopilatori en el que fa un homenatge a les pandereteiras i bailadores majors de les zones rurals de Galícia.

 

El proper dijous 25 de maig serà el torn d’Efrén López Quartet València. I seguidament, Mara Aranda, Mara i Xiromita Trad Project, els quals seran els encarregats de tancar el festival el 15 de juny.

 

L’accés als espectacles és totalment gratuït, prèvia recollida d'entrades al Museu Valencià d’Etnologia a partir del dimarts anterior a cada concert. El màxim que es poden retirar són dues localitats per persona. L’horari de recollida de les entrades és de 10:00 a 20:00 hores.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet