Versió per a imprimir

‘La Nostra Memòria’ arreplega els testimoniatges de persones represaliadas durant el franquisme

  • La Diputació de València, a través de la delegació dirigida per Rosa Pérez Garijo, presenta 34 vivències personals de repressió durant la dictadura en un projecte audiovisual coordinat per Valentí Figueres
  • A través dels principis de veritat, justícia i reparació, l'àrea de Memòria Històrica ha engegat diversos projectes entre els quals destaca l'exhumació de fosses en el cementeri de Paterna
Imagen
26/10/2018

Ángel va ser detingut en intentar passar la frontera francesa a l'octubre de 1975, pocs dies abans de la mort de Franco. Una detenció a la qual van seguir tortures i una pena de presó de dos anys sense cap judici que la legitimara. El d'Ángel és un dels 34 testimoniatges arreplegats en ‘La Nostra Memòria’, un arxiu de memòria audiovisual que pretén contribuir a impedir l'oblit, a reparar i a escoltar les veus que en el seu moment van ser silenciades.

 

‘La Nostra Memòria’ és un projecte impulsat per l'àrea de Memòria Històrica, encapçalada per la diputada Rosa Pérez Garijo, que naix amb la voluntat de constituir-se en un banc audiovisual viu en el qual s'arrepleguen les vivències quotidianes personals de testimonis i familiars, relacionades amb la lluita per les llibertats públiques a Espanya des de 1939 fins a 1975. Les entrevistes estan disponibles en el portal web de memòria històrica de la Diputació i es pot accedir a elles tant pel nom de la persona com per la temàtica del seu testimoniatge.

 

Amb aquest projecte s'han volgut cobrir diferents escenaris de l'àmbit repressiu, des de la lluita política fins a la situació de la dona, passant per la discriminació lingüística i sexual o la lluita sindical, entre uns altres. Segons el coordinador del projecte, Valentí Figueres, aquestes entrevistes seran la forma de mirar i entendre el que va anar la dictadura en el futur. “Milers de fragments de vídeos quotidians conformen l'ecosistema de la nostra memòria”, ha destacat Figueres. “La història no l'han d'explicar solament els historiadors”, afig.

 

Accions de llarg recorregut

 

‘La Nostra Memòria’ és tan sols un dels projectes que té en funcionament l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València des de 2015. L'eix vertebral de les polítiques de la corporació en matèria de reparació a les víctimes del franquisme ha sigut la inversió d'1.138.000 euros en l'exhumació dels cossos enterrats en les fosses del cementeri de Paterna. Així mateix, ha participat en relats com ‘Fills del Silenci’ i projectes entre els quals destaca la base de dades allotjada en la web de l'àrea i la recentment estrenada Oficina d'Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i en Franquisme.

 

 

Projecte complet:

 

http://memoriahistorica.dival.es/recursos/archivo-memoria-historica/protagonistas/

 

‘La Nostra Memòria’ recoge los testimonios de personas represaliadas durante el franquismo
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet