Versió per a imprimir

La Plataforma Motera per la Seguretat Vial premia a la Diputació pel seu treball per a disposar de carreteres més segures

  • Representants d'Aspaym, el Champi Women Racing Team, la Fundació Intras, Guàrdia Civil de Tràfic i Diputació de València debaten sobre els factors que influeixen en la seguretat en les carreteres
Imagen
11/06/2018

. El diputat de Carreteres i Infraestructures, Pablo Seguí, va rebre aquest diumenge de mans de la vicepresidenta de la Plataforma Motera per la Seguretat Vial (PMSV), Mª José Alonso, el 'virus' de la Seguretat Vial, amb el qual l'organització volia reconéixer la labor de l'Àrea de Carreteres de la Diputació de València per la conscienciació i la millora de la xarxa provincial des de la perspectiva de la seguretat i, especialment, del col·lectiu moter.

 

El reconeixement es va realitzar en el marc de la celebració del Dia Nacional de la Moto, una jornada institucionalitzada fa tres anys i impulsada per la PMSV amb l'objectiu d'impulsar la conscienciació cap a aquest col·lectiu i incrementar la seguretat vial i que enguany celebrava el seu acte central de València en la seu de la institució provincial.

 

Sota el lema 'La seguretat vial es fomenta amb el teu exemple', ambdues institucions van organitzar una taula redona entorn dels factors que intervenen en la Seguretat Vial: vehicle, via i persona. Tal com va destacar Seguí en la seua intervenció inicial, "des de la Diputació de València pretenem contribuir a la conscienciació entorn d'un tema tan important com el de la seguretat en les nostres carreteres i la importància que tots els agents implicats treballem per la seua consecució, en estreta col·laboració, per a aconseguir arribar a l'objectiu de zero morts en carretera".

 

El debat, moderat per Mª José Alonso, va integrar el punt de vista de tècnics, professionals i usuaris que van coincidir a assenyalar que, si bé la societat ha avançat molt en conscienciació, encara segueix sent necessari aprofundir en educació. En aquest sentit, el director de l'Institut Universitari de Recerca de Tràfic i Seguretat Vial de la universitat de València, Francisco Alonso, "no tots els conductors de motocicletes són igual de responsables i és important fomentar la conscienciació i també la formació de motoristes, perquè entenguen la dinàmica del vehicle que condueixen des del punt de vista de la Seguretat".

 

I és que, tal com va recordar Domingo Bonilla, capità cap del subsector de Tràfic de la Guàrdia Civil de la província de València, el factor humà sol ser el principal causant d'accidents, i en aquest sentit, va recordar la importància d'evitar consum d'alcohol i drogues quan es condueix, així com respectar les normes de circulació".

 

Des de la perspectiva de l'usuari, el campió de motociclisme José Manuel Ferrers "Champi" va posar sobre la taula la importància d'anar ben equipat quan es va amb moto: "Les persones que circulen amb moto han d'entendre que equipar-se correctament per a eixir amb moto o vigilar l'estat dels pneumàtics és invertir en la nostra seguretat", va insistir. Equipacions que constitueixen un element de seguretat passiva a vegades vital i que, Mª José Alonso va assegurar que han avançat molt, existint avui dia fins i tot jupetins coixí de seguretat per a motoristes, del funcionament dels quals es va fer una demostració en directe.

 

L'exemple "viu", com va destacar la vicepresidenta de la PMSV, d'ambdues perspectives i els riscos de no seguir aquestes recomanacions ho va exposar José Enrique Cezón, vocal d'Aspaym a la Comunitat Valenciana, qui va explicar com si escau un excés de velocitat li va portar a patir un greu accident, del que va salvar la vida per anar ben equipat, amb casc, botes i mico. "Així i tot -va recordar-, aqueix dia la meua vida i el de la gent del meu entorn més proper va fer un gir de 180°, en convertir-me en una persona depenent".

 

El punt de vista sobre el tercer factor que intervé en la seguretat vial, l'estat de la via, ho va aportar Paloma Corbí, cap del Servei de Seguretat Vial de la Diputació de València. Corbí va explicar que, com a administració gestora d'una xarxa de 1.800 quilòmetres de carreteres, "en la Diputació de València som plenament conscients de la nostra responsabilitat i, jo diria, obligació, de mantenir el seu bon estat per a reduir en la mesura del possible l'accidentalitat, evitar més morts en carretera i aconseguir una xarxa òptima per al gaudi d'una conducció segura".

 

En concret, dirigit als motoristes, va citar les inversions dutes a terme en els últims anys per a dotar a les barreres de seguretat de faldones de protecció per a motoristes, que eviten lesions majors en el cas d'accident, i la creació progressiva en tota la xarxa de cunetes de seguretat i vorals més amples per a evitar caigudes davant una eventual eixida de via.

 

La Plataforma Motera de la Seguretat Vial, una organització sense ànim de lucre que aglutina a motoclubs, penyes moteres i moto groups de València, Madrid, La Rioja, Canàries, Balears, Galícia, Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia, amb l'objectiu principal de reivindicar la seguretat vial en totes les poblacions, vies, autovies, autopistes i carreteres de l'Estat Español, de tots els usuaris d'aquestes.

La Plataforma Motera per la Seguretat Vial premia a la Diputació pel seu treball per a disposar de carreteres més segures
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet