Versió per a imprimir

L'Àrea de Carreteres de la Diputació ha resolt 150 incidències en 59 carreteres durant el darrer temporal de pluges

  • En els cinc dies que ha durat l'episodi de fortes pluges i vent, el Servei de Conservació i Explotació de Carreteres ha mobilitzat seixanta operaris ininterrompudament per a reforçar la seguretat
  • En 24 hores s'ha recuperat la normalitat en els 1.800 km de xarxa viària provincial, excepte a Millars i Cortes de Pallás. S'han arribat a tallar 20 carreteres esporàdicament
  • La carretera d'accés a Cortes de Pallás està previst que es reòbriga dijous, i la de Dos Aguas a Millares, dissabte
  • El diputat de Carreteres, Pablo Seguí, destaca que «el més important és que no s’han lamentat danys personals en els incidents registrats en la xarxa viària provincial»
SEGUÍ 1.jpg
21/12/2016

Des que el dijous 15 de desembre el Centre de Coordinació d'Emergències avisà del temporal que afectaria el litoral mediterrani fins a dilluns passat, l'Àrea de Carreteres de la Diputació de València reforçà la seguretat en els 1.800 km de la xarxa viària provincial, en els quals al llarg d'aquests dies de vent i fortes pluges ha calgut tallar al trànsit vint carreteres en períodes distints.

 

Les xifres globals, les ha aportades aquest dimecres l'àrea que dirigeix el diputat Pablo Seguí, i registren 150 incidències en 59 carreteres de la xarxa provincial. Quant a l'operatiu humà de la Diputació per a atendre i solucionar aquestes emergències, ha constat d'un enginyer de camins, 6 enginyers tècnics d'obres públiques per a la coordinació i la planificació, 6 capatassos i 12 vigilants per a vigilar i supervisar treballs i 12 brigades amb 42 operaris, que han estat mobilitzats durant els cinc dies que ha durat el temporal. En total, són més de 60 persones si se suma el personal especialitzat en manejar la maquinària pesada necessària per a resoldre les incidències més greus.

 

En alerta des de divendres

El Servei de Conservació i Explotació de Carreteres de la Diputació es va mobilitzar des del matí de divendres amb la declaració d'alerta per risc de pluges de nivell groc. Una de les primeres decisions preses per l'àrea que dirigeix Pablo Seguí fou tancar per precaució la CV-428 en l'accés a Cortes de Pallás davant del risc de despreniment d'enderrocs, tot esperant la instaŀlació de les pantalles dinàmiques amb les quals Iberdrola completarà el reforç del vessant que ha dut a terme la Diputació.

 

Des del matí de divendres, els dotze equips de Conservació de Carreteres varen estar mobilitzats ininterrompudament fins que dilluns a última hora de la vesprada començà a amainar el temporal i es va poder recuperar la circulació en la major part de les carreteres, en les quals va caldre interrompre el trànsit per inundacions, despreniments de terra i blocs o caiguda d'arbres a la calçada.

 

Només dos de les carreteres de la xarxa viària provincial es mantenen tallades al trànsit a causa d'incidències de gravetat especial: la CV-428 en l'accés a Cortes de Pallás, que, segons la previsió dels tècnics, podria reobrir-se aquest dijous, i la CV-580 entre Dos Aguas i Millares, que, si els treballs de desenrunament acaben a temps, es reobrirà al trànsit aquest cap de setmana, previsiblement dissabte.

 

En paraules del diputat de Carreteres, Pablo Seguí, «el més important és que no hi ha hagut que lamentar danys personals en els incidents registrats aquests dies en les carreteres de la província a causa de les pluges». Seguí ha agraït el treball del personal de Carreteres, i especialment el dels dotze equips del Servei de Conservació i Explotació, que «han actuat amb la major rapidesa i eficàcia per a solucionar tot el que es podia solucionar».

 

Coordinació amb la Generalitat

Una de les claus de l'efectivitat del treball en les carreteres durant els episodis de fortes pluges és la coordinació contínua amb el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. En l'Àrea de Carreteres de la Diputació, l'enginyer cap del Servei de Conservació coordina les sis demarcacions de la província alhora que intercanvia contínuament informació amb el Centre d'Emergències de la Generalitat.

 

A més, cadascuna de les sis demarcacions de la xarxa viària provincial compta amb un enginyer d'obres públiques, que dirigeix i coordina els mitjans en cada zona. Al costat de la figura de l'enginyer hi ha un capatàs i dos vigilants, que, durant la preemergència i l'alerta, estan disponibles a tothora per a atendre els avisos que arriben des dels ajuntaments, el 112, altres organismes públics o els ciutadans.

 

En cada demarcació també hi han dos brigades de conservació per a atendre les alertes diürnes o nocturnes amb l'objectiu de garantir la seguretat dels usuaris de les carreteres provincials. Aquestes brigades, dotze en total, estan formades per quatre operaris i estan dotades amb els equips de desplaçament necessaris, ferramentes menudes i elements de senyalització per a respondre a emergències que no requerisquen l'ús de maquinària.

 

Amb aquests mitjans, l'equip de conservació de l'Àrea de Carreteres provincial, amb un dispositiu d'unes seixanta persones, ha pogut atendre durant aquests dies moltes emergències, en les quals no ha calgut usar retroexcavadores mixtes i giratòries i camions o camions grua.

 

Les incidències més habituals durant l’episodi recent de fortes pluges han sigut les inundacions puntuals o generalitzades de carreteres i en encreuaments de caixers de rius que s'han desbordat per tindre una capacitat de drenatge insuficient; els despreniments de terra i blocs dels talussos de les carreteres, que requereixen accions preventives com l'adoptada a Cortes de Pallás per a minimitzar riscos i evitar situacions crítiques i moltes vegades inesperades; i la caiguda d'arbres en les calçades provocada pel vent.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet