Versió per a imprimir

El departament de Cooperació Internacional presentarà dimarts en el Ple una moció de suport al procés de pau de Colòmbia

  • Després de la presentació de la moció en el ple de la Diputació, es faran arribar totes les mocions, a través de l'ONG Aesco, a les autoritats colombianes per a visualitzar el suport valencià per fi del conflicte armat intern
Imagen
23/09/2016

El diputat de Cooperació, Emili Altur, s'ha reunit amb el representant de l'ONGD Amèrica - Espanya Solidaritat i Cooperació (Aesco), Andrés Mauricio, amb l'objectiu d'estudiar la moció que es presentarà en el ple de la Diputació el dimarts per a recolzar l'acord final entre les Farc – EP i el govern colombià que pose fi al conflicte armat en el país, així com que s'aconseguisca el suport mitjançant la participació ciutadana i avançar en els diàlegs amb l’Ejército de Liberación Nacional (ELN) i altres actors armats il·legals presents a Colòmbia.

Emili Altur ha assenyalat que “esperem que aquesta moció obtinga l'aprovació de la major part del ple, per a demostrar que recolzem el procés de pau de Colòmbia després d'un conflicte armat intern que dura més de 50 anys i ha provocat milions de víctimes”.

El diputat de Cooperació ha explicat que “una vegada aprovada la moció, es difondrà per tots els municipis valencians perquè la tracten en els seus respectius plens, i després farem una recopilació de totes les mocions i es faran arribar, a través d'Aesco, a les autoritats colombianes, perquè visualitzen el suport valencià al procés de pau”.

Mauricio, com a coordinador de la delegació valenciana d'Aesco, ha abordat amb Emili Altur la possibilitat que la Diputació, amb motiu de la fi del conflicte, acudisca com a observadora a algun dels esdeveniments especials que es facen a Colòmbia, com pot ser el desistiment d'armes.

 

Conflicte armat a Colòmbia

El conflicte armat a Colòmbia té orígens partidistes i es remunta a mitjan segle XX, en la lluita criminal entre el Partido Liberal i el Conservador, caracteritzat per l'assassinat. La mort del líder popular liberal Jorge Eliecer Gaitán, el 9 d'abril de 1948, va donar lloc a una etapa coneguda com “la violència política” que s'ha anat transformant en moltes formes de violència i s’ha mantingut fins l'actualitat, deixant milers de desapareguts, ferits, assassinats, desplaçats, vídues, orfes i un èxode i exili, amb violació dels drets humans que perviu en l'actualitat i que ha causat la desolació dels camps i la degradació de la dignitat humana.

El Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) han aconseguit la fase final d'un acord que constituiria els passos decisius per a aconseguir un Acord definitiu de pau,
avalat per la societat colombiana, i que permeta la construcció d'una pau estable i duradora amb justícia social i ambiental que pose fi a més de mig segle de conflicte armat intern i tinga en compte el dret de les víctimes del conflicte en el marc d'una justícia transicional a una reparació completa, vertadera i justa dels danys físics, morals i materials patits.

Moció de suport al procés de pau
Des de la moció presentada, es fa una crida a l'ELN i al Govern perquè no hi haja més dilacions i se superen les barreres existents, comprometent-se així, d'una manera ferma i decidida, amb la pau a Colòmbia. També s'insta al govern colombià a desarticular les altres organitzacions armades de “neoparamilitaes” i bandes delincuenciales que posen en risc l'estabilitat de l'actual procés de pau.

També s'expressa el desig que les negociacions de pau amb les FARC culminen com més prompte millor i reconeixen l'esforç polític i la perseverança tant de les Farc com del govern per a acostar les seues postures en les negociacions de pau.

Es convida al govern colombià al fet que aprofundisca en polítiques socials i de protecció ambiental que permeten disminuir les bretxes socials avui existents en el país i que ho mantenen com un dels més desiguals en el context mundial, amb l'objectiu que es puga garantir l'estabilitat d'un ambient de pau després de l'acord.

Des de la Diputació, es comprometen així a recolzar les discussions en curs per a aconseguir un acord definitiu d'alto-el-foc i el cessament total de les hostilitats al més prompte possible. A més, es comprometen a promoure, visibilizar i difondre els avanços d'aquesta fita per a Colòmbia i també com a aportació als objectius del desenvolupament del mil·lenni en termes de pedagogia i cultura de pau, recolzant les iniciatives socials que treballen des d'Espanya per a aquest propòsit afermant la cultura de pau.

ONGD Aesco

Amèrica – Espanya Solidaritat i Cooperació (Aesco) és una organització d'àmbit internacional, sense ànim de lucre, creada en 1991 i, després de huit anys d'intensa labor, declarada d'utilitat pública.

El seu objectiu és fomentar la solidaritat i els projectes de cooperació al desenvolupament entre Europa i Amèrica Llatina, així com promoure programes d'acció social dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat i exclusió social.

Aquesta organització compta amb una projecció significativa atès que utilitza les oportunitats que li brinda la seua comprensió del fet migratori, el seu paper dinamitzador de xarxes de migrants i el seu reconeixement social per a la incidència en el disseny de polítiques públiques.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet