Versió per a imprimir

L'àrea de Memòria Històrica invertirà el gruix del pressupost de 2019 en la identificació de represaliats

  • La Diputació de València destinarà 680.000 euros per a continuar amb les identificacions genètiques de les restes exhumades, la retirada de vestigis franquistes i el reconeixement de llocs simbòlics
  • La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha fet balanç d'una legislatura que ha destinat més d'un milió i mig d'euros en polítiques de memòria, justícia i reparació a les víctimes
Imagen
27/02/2019

La Diputació de València, a través de l'àrea de Memòria Històrica, ha presentat l'últim pressupost de la legislatura, corresponent a 2019. Enguany la inversió destinada a les polítiques de memòria, justícia i reparació a les víctimes aconsegueix el seu màxim històric: un total de 680.000 euros que se centraran en subvencions per a la identificació dels cossos trobats en les fosses del cementeri de Paterna, així com a la retirada de vestigis franquistes, el reconeixement de llocs simbòlics i la recuperació del patrimoni, una de les novetats del present exercici.

 

La diputada responsable de l'àrea, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que centrar els recursos en la fase d'identificació, en lloc de subvencionar més exhumacions, respon “al sentit de la responsabilitat”. “Prioritzarem la segona fase perquè volem evitar que les famílies es troben en la situació de tindre els cossos però no poder identificar-los”, ha explicat la diputada.

 

Entre 2016 i 2018, la Diputació ha destinat 1.138.000 euros a exhumacions, principalment en el cementeri de Paterna, i 225.000 euros s'han utilitzat per a la retirada de plaques, construcció de monòlits i identificació de llocs i edificis simbòlics. Amb el pressupost de 2019 s'aconsegueix una xifra rècord que sobrepassarà el milió i mig d'euros i facilitarà l'exhumació d’un total de 750 cossos de represaliats per la dictadura franquista.

 

Memòria, justícia i reparació

 

Durant els últims quatre anys de govern s'han realitzat des de l'àrea de Memòria Històrica una sèrie d'activitats i projectes audiovisuals en els tres eixos principals de memòria, justícia i reparació a les víctimes.

 

Des de l'àrea s'han impulsat projectes de caràcter formatiu i divulgatiu, com ‘Memòria a l’Escola’ o ‘Memòria a la bilioteca’, així com l'exposició ‘No tindreu pau després de la guerra’. També s'ha posat en marxa la web memoriahistorica.dival.es, un element de difusió en el qual s'han inclòs tant recursos de la pròpia Diputació com a bases de dades d'afusellats durant la Guerra Civil i el Franquisme. També es té en compte a soldats republicans ferits en hospitals valencians i valencians amb sentències del Tribunal d'Ordre Públic, entre altres recursos.

 

D'altra banda, la Diputació ha obert una Oficina d'Atenció a les Víctimes de la Repressió de la Guerra Civil i el Franquisme, amb l'objectiu d'orientar a la ciutadania en la cerca de documentació i fonts i disposar d'un cens de víctimes, a més d'incorporar de forma audiovisual el seu relat i els documents que es troben en el seu poder. Una oficina a través de la qual s'han recolzat les sis primeres querelles per tortures a València, presentades per la Plataforma de Suport a la Querella Argentina.

Rosa Pérez Garijo, diputada de Memòria Històrica
Rosa Pérez Garijo, diputada de Memòria Històrica
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet