Versió per a imprimir

'Les Arts Volant' portarà l'òpera 'Bastià i Bastiana', de Mozart, per diferents municipis valencians

  • Xavier Rius: «La col·laboració establerta entre la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament de València va a permetre que un gènere total, que aglutina totes les arts escèniques, arribe a les places i barris de les localitats valencianes»
  • 'Bastià i Bastiana' es representarà en valencià sobre un 'camió-escenari', dotat amb tot el material per a la realització d'un espectacle operístic
  • La web de Les Arts habilitarà a partir de dilluns, 22 de maig, les bases i formularis perquè els municipis interessats presenten les seues sol·licituds
Imagen
19/05/2017

El programa Les Arts Volant portarà l'òpera 'Bastià i Bastiana', de Mozart, per diferents municipis i barris valencians, gràcies a la col·laboració establerta entre l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València.

 

El Palau dels Arts Reina Sofia ha albergat la presentació d'aquest projecte que persegueix fer visible –i itinerant a la seua vegada– el fascinant món de l'òpera, perquè el major nombre de municipis puguen gaudir del potencial operístic del Palau dels Arts des les seues comarques. L'acte ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello; l'intendent de Les Arts, Davide Livermore; i el director econòmic-administratiu del centre d'arts, Francisco Potenciano.

 

Xavier Rius ha destacat que aquest projecte «contribuirà al fet que els valencians i les valencianes creixem culturalment», a més de fer èmfasi que gràcies a la complicitat establerta entre les diferents administracions «garantirem que l'òpera, un dels buits culturals per al gran públic, arribe a la gent», ha subratllat.

 

Per la seua part, Davide Livermore ha assegurat que la presentació d'aquest projecte «constitueix un fet històric a través del qual la gent va a poder conèixer la bellesa de la cultura operística». I ha insistit en que aquesta iniciativa «és l'exemple perfecte de que la política cultural pot canviar la qualitat de vida de la ciutadania», ha apuntat.

 

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha remarcat que el projecte Les Arts Volant persegueix «intentar obrir la cultura a nous consumidors i a nous espais», apostant, en aquest cas, «per una experiència nova des del punt de vista tècnic que permetrà visibilitzar l'activitat desenvolupada pel Palau de Les Arts». En una línia molt semblant s'ha manifestat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, per a qui aquest programa permetrà «apropar a la ciutadania un espectacle d'òpera, descentralitzar la cultura, desposseir la lírica de la connotació elitista que l'acompanya, a més de dignificar la cultura».

 

Un total de 14 representacions

 

Les Arts Volantnaix com un projecte de difusió cultural per fer arribar l'òpera, un bé cultural reconegut com a patrimoni de la humanitat, a qualsevol racó de la geografia valenciana.

 

La proposta contempla un total de 14 representacions –quatre en diferents barris de la ciutat de València i una desena en municipis de la demarcació de València–, orientades, principalment, tant a aquelles localitats amb escassa activitat musical o en què seria difícil dur a terme una representació per manca dels mitjans i/o les instal·lacions necessàries, així com als habitants de nuclis residencials amb escassetat de recursos econòmics per poder gaudir d'aquest espectacle.

 

Inspirada en la companyia de teatre 'La Barraca', de Federico García Lorca, que va representar obres de teatre clàssic espanyol a més de 70 pobles al començament dels anys 30, Les Arts ha creat a aquest efecte la seua pròpia companyia itinerant que viatjarà en un gran camió adaptat per transformar-se en un escenari mòbil capaç d'acollir una funció d'òpera en directe.

 

El títol escollit per a aquesta primera edició és una de les obres més emotives i interessants de Wolfgang Amadeus Mozart, que el geni de Salzburg va compondre quan només tenia dotze anys: 'Bastià i Bastiana', un 'singspiel' en un únic acte i de una hora aproximada de durada.

 

L'òpera suma 16 xicotets números musicals, amb una entrada instrumental, un recitatiu, 11 àries, dos duets i tercet final, a més d'incloure parts parlades. Per tal d'aconseguir una major proximitat amb l'espectador, 'Bastià i Bastiana' es recitarà i cantarà en la seua versió en valencià.

 

El llibret, basat en 'Les amours de Bastien et Bastienne', de Favart i Harny de Guerville, narra la història d'amor entre dos joves que transcorre en un humil llogaret de pastors. Tots dos estan enamorats l'un de l'altre, però la inseguretat els farà recórrer –cadascun pel seu compte–al bruixot Colas per que amb els seus poders màgics provoque que ambdós tornen a sentir atracció. Bastiana provocarà la gelosia de Bastià, fent-li creure que està enamorada d'un altre jove, i ell intentarà atreure la seua atenció amenaçant amb suïcidar-se. Al final hi haurà reconciliació i preparatius de noces.

 

Òpera sobre un 'camió-escenari'

 

Els cantants del Centre Plácido Domingo protagonitzen aquesta obra que s'interpretarà amb acompanyament de piano. L'Intendent Davide Livermore serà el director d'escena de la producció, realitzada i executada íntegrament pel personal tècnic de Les Arts. La primera gira de Les Arts Volant amb l'òpera 'Bastià i Bastiana' començarà el proper 7 de juliol.

 

El 'camió-escenari' sobre el qual es representa l'obra conté tot el material necessari per dur a terme l'espectacle: decorats, il·luminació i so. Un vegada instal·lat, el vehicle s'anivella a terra i s'obrei per desplegar –mitjançant un sistema hidràulic–l'escenari complet que alberga la representació. A la part posterior del camió, s'instal·larà una caravana que farà de camerino per als artistes.

 

La plaça o recinte per ubicar el camió de Les Arts Volant precisa d'uns requisits imprescindibles per acollir una representació operística, entre els quals figuren una bona qualitat acústica i un entorn sense sorolls. Així mateix, l'emplaçament haurà de disposar d'una zona de públic amb unes dimensions entre 400 i 800m2 per a un aforament entre 400 i 800 espectadors.

 

A partir de dilluns, 22 de maig, la pàgina web de Les Arts www.lesarts.com habilitarà els formularis i documentació amb les condicions necessàries perquè els municipis interessats puguen sol·licitar la visita de Les Arts Volant.

 

* MATERIAL DE VÍDEO DISPONIBLE EN EL FTP DE LA DIPUTACIÓ.

Xavier Rius, diputat de Cultura.
Xavier Rius, diputat de Cultura.
Presentació de 'Les Arts Volant'.
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet