Versió per a imprimir

Les barreres verdes de ciprer es comporten com a escuts naturals contra el foc

  • El Departament d'Arbres Monumentals d'Imelsa ha comprovat que els ciprers dels seus camps experimentals en la zona del recent incendi d'Andilla han sobreviscut a les flames.
  • Les investigacions s'emmarquen dins del projecte europeu CypFire, finançat per fons FEDER de la Unió Europea, en què participen centres d'investigació, gestió forestal i desenvolupament territorial de nou països de l'arc mediterrani.
Parcelas experimentales de cipreses.
09/07/2012

 

Tècnics del Departament d'Arbres Monumentals de l'empresa pública de la Diputació de València IMELSA, ha visitat les parcel·les experimentals de ciprers a través de les quals s'investiga l'ús de barreres naturals de ciprer com a mètode per a combatre els incendis forestals.

El resultat de les investigacions dutes a terme en la zona de l'incendi d'Andilla és que han sobreviscut el 90 per cent dels exemplars de ciprer d'estes parcel·les experimentals.

La barrera, formada per 946 ciprers de distintes espècies i varietats amb una alçàriade fins a 9 m, va quedar completament rodejada pel foc. No obstant això, la vegetació limítrof formada per un bosc de mixt de pins blancs, alzines, roures xicotets, coscolls, ginebres, savines i argilagues quedà completament calcinada.

Estos camps d'investigació estan situats en el límit de les províncies de València i Castelló, al costat del barranc de l'Herbasana, en el terme municipal de Jérica, i s'estenen en forma d'una barrera tallafocs que cobrix una superfície de 8.892 m2.

El ciprer mediterrani o ciprer comú presenta una sèrie de característiques morfològiques i ecològiques que el fan especialment interessant en la lluita contra els incendis forestals: menor inflamabilitat i combustibilitat que altres espècies, baixa emissió de partícules incendiàries, disminució de la biomassa presenten la superfície  I la seua acció com a tallafocs, la qual cosadificulta l'avanç del foc de copa, de sòl i els incendis explosius.

El ciprer comú és una espècie mediterrània característica del nostre paisatge que està presenten les zones urbanitzades i segones residències en forma de bardisses i tanques o en l'agricultura per a la protecció dels cultius. Una planificació del territori que integre la plantació d'esta espècie en forma d'escuts i faixes estratègiques contribuirà a facilitar el control dels incendis forestals.

Bernabé Moya, director del Departament d'Arbres d'Imelsa, ha destacat la necessitat de «continuar creant noves línies d'actuació, desenvolupar estratègies comunes i potenciar les línies d'investigació contra els incendis forestals per a millorar la prevenció, disminuir els danys i incrementar la seguretat dels ciutadans i professionals davant del foc». Els resultats d'estos estudis i les seues aplicacions, les exposaran els investigadors el pròxim mes setembre a València, en un curs dirigit als professionals i interessats.

El projecte europeu «CypFire — Barrières vertesde cyprèscontrel'incendie: une solutiónfaisable, écologiqueet économiquepoursauvegarderles régionsméditerranées» està cofinançat per fons FEDER del programa MED de la Unió Europea i es du a terme en col·laboració amb dotze centres de I+D+i de nou països de l'arc mediterrani (Itàlia, França, Portugal, Grècia, Malta, Espanya, Tunísia, Israel i Turquia).

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet