Versió per a imprimir

Les Inversions de la Diputació dupliquen les ajudes als pobles i reforcen la seua autonomia

  • El nou pla serà bianual i estarà dotat amb 140 milions d'euros, multiplicant per dos les ajudes per a millorar infraestructures i la qualitat de vida en 261 municipis i 3 entitats locals menors
  • El president, Toni Gaspar, assegura que el nou model “fomentarà la planificació en els municipis i reduirà la burocràcia administrativa”
Imagen
02/03/2020

La Diputació de València ha presentat este divendres, davant prop de 200 alcaldes i alcaldesses de la província, la proposta de nou Pla d'Inversions 2020-21, amb una dotació de 140 milions d'euros que duplica les ajudes als municipis per a infraestructures i serveis i constituix “la major inversió de la història” de la corporació als pobles valencians.

 

Així ho ha manifestat el president, Toni Gaspar, en l'acte multitudinari que ha tingut lloc al Palau Alameda. “Cada ajuntament de menys de 50.000 habitants disposarà de més recursos econòmics per a millorar el seu municipi, i seran els alcaldes i alcaldesses, al costat de les corporacions locals, els que decidisquen quines són les necessitats dels seus pobles i, per tant, a quines obres o actuacions destinen els diners”.

 

Acompanyat pel vicepresident i responsable de Cooperació Municipal i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, el president ha destacat la “important reducció de la burocràcia en la tramitació de les ajudes, fruit d'unificar diferents línies en un gran pla que ens permet ser més eficients i demostrar la capacitat transformadora i modernitzadora de la Diputació”.

 

Gaspar ha coincidit amb Bielsa a l'hora de posar en valor els principis d'autonomia, justícia, igualtat, eficàcia i sostenibilitat sobre els quals es basa esta proposta de pla bianual d'inversions que multiplica per dos, de 35 a 70 milions anuals, les ajudes directes als municipis. De l'explicació de la fórmula per a repartir les ajudes s'ha encarregat el diputat de Cooperació Municipal, que ha advertit als alcaldes i alcaldesses que la quantitat assignada a cada municipi “és pràcticament definitiva, encara que serà provisional fins que es concrete la informació sobre els plans d'igualtat i mobilitat”.

 

Els criteris

 

Carlos Fernández Bielsa ha detallat els criteris que justifiquen les quantitats finals incloses en la proposta de Pla d'Inversions de la Diputació, amb una part fixa, prorratejada de manera equitativa entre els 264 ens locals, que suposa el 34% dels 140 milions d'euros. A més, el 30% de l'ajuda es concedix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

 

Les principals novetats són l'increment d'un 5% en les ajudes si el municipi ha desenvolupat el seu propi pla d'Igualtat; un 2% més pel desenvolupament d'un pla urbà estratègic; un 1,5% vinculat a tindre un pla de mobilitat sostenible i un altre 1,5% d'aportació específica per a municipis amb platges o litoral, recolzant als que patixen l'habitabilitat estacional.

 

Una altra novetat ressenyable, que afecta la suma total d'este pla bianual, és el 10% (14 milions d'euros) que s'adjudicarà de manera opcional a projectes que tinguen en compte els objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l'Agenda 2030 de l'ONU i el govern estatal.

 

Els criteris objectius que es mantenen en la fórmula són la taxa de desocupació dels municipis (5%), el cost per la prestació de serveis públics (5%), l'existència de nuclis històrics amb valor patrimonial (2%), formar part del Pacte de les Alcaldies (2%) i una mesura correctora del 2% que reconeix l'esforç fiscal dels municipis en els quals es paguen més impostos.

 

En paraules de Bielsa, “el nou pla d'inversions suposa un esforç pressupostari per a dotar amb molts més recursos un programa unificat d'inversions en obres i serveis que dóna resposta a les necessitats dels municipis, el 70% amb menys de 5.000 habitants, amb dificultats per a resoldre les gestions diàries i amb dependència de les inversions supramunicipals”.

 

Per comarques

 

Els responsables de la corporació provincial han comunicat als alcaldes i alcaldesses el muntant que rebran d'este pla bianual d'inversions, amb el qual poden planificar les actuacions de millora que executaran en els seus municipis en els pròxims mesos. Per comarques, l'Horta rebrà 30.936.124 euros, dels quals 15.002.526 s'invertiran en municipis de l'Horta Nord i 15.933.598 euros a l'Horta Sud.

 

Per als 30 municipis de La Safor hi ha assignats 13.912.224 euros, mentre que la Vall d'Albaida rebrà en el seu conjunt 14.225.102 euros. La Ribera comptarà amb més de 27 milions d'euros per a 2020-21, dels quals 19.404.531 euros pertanyen a la Ribera Alta i 7.764.464 euros a la Ribera Baixa. La comarca de La Costera, per part seua, es beneficiarà d'ajudes per valor de 9.066.290 euros, el Camp de Túria disposarà de 10.653.467 euros i el Camp de Morvedre de 5.988.458 euros.

 

Quant a les comarques d'interior, on trobem l'àmplia majoria dels municipis menys poblats, el nou model de gestió provincial garantix els recursos per a millorar la qualitat de vida en estes localitats, amb 7.778.259 euros per als pobles de La Serranía, 5.459.457 euros per als de Requena-Utiel, 5.039.172 euros per a la Hoya de Buñol, 3.390.646 euros per a la Vall d'Ayora-Cofrentes, 3.716.286 euros per a la Canal de Navarrés i 2.665.512 euros per a les poblacions del Racó d'Ademuz.

 DescripcióMida
icono application/pdfProposta d'inversions als municipis233.96 KB
Toni Gaspar, president de la Diputació
Toni Gaspar, president de la Diputació
Carlos Fernández Bielsa, vicepresident i diputat de Cooperació Municipal
Carlos Fernández Bielsa, vicepresident i diputat de Cooperació Municipal
Spot Pla d'Inversions 2020-21
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet