Versió per a imprimir

Manel Pastor serà el director de la col·lecció Estudis Comarcals del Magnànim

  • El llibre 'Consum familiar en la societat preindustrial valenciana' marca l’inici d’aquesta etapa
Imagen
11/05/2017

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, obri una nova etapa per a la col·lecció Estudis Comarcals, amb el nomenament de Manel Pastor i Madalena, funcionari del propi Magnànim, com a director. Estudis Comarcals, que fins ara estava una col·lecció desaprofitada i sense director, se suma així a altres col·leccions com Biblioteca d’Autors Valencians o Papers de Premsa, que també han inaugurat una nova etapa i a altres que es troben en procés de renovació.

 

Manel Pastor és doctor en Història Medieval i fou un dels membres fundadors de la Federació d’Instituts i Centres d’Estudis Comarcals del País Valencià, així com del Instituto de Estudios Comarcales de la Hoya de Buñol-Chiva. Ha participat i organitzat diversos congressos i esdeveniments científics i ha estat responsable de publicacions en l’àmbit de la investigació. També ha publicat diverses obres i articles científics al voltant de temes com la història, la toponímia o la geografia econòmica.

 

Un lloc de trobada per als estudis locals i comarcals

 

La col·lecció pretén reunir estudis monogràfics i actes de congressos amb uns criteris de qualitat editorial i de preferència temàtica. Des de la nova direcció es vol configurar un lloc de trobada d’investigacions i reflexions teòriques que facen servir com a marc de referència geogràfic el territori valencià i, preferiblement, els àmbits local i comarcal. Un altre dels compromisos que presenta la col·lecció en aquesta nova etapa consisteix a impulsar la col·laboració amb la Federació d’Instituts i Centres d’Estudis Comarcals del País Valencià. En paraules del mateix Manel Pastor «el Magnànim ha determinat el rellançament d’aquesta nova col·lecció per contribuir a impulsar els treballs relacionats estretament al territori com a espai vital i vertebrador de la societat valenciana. Nosaltres tenim la intenció d’oferir aquesta renovada finestra a les veus de les comarques valencianes que trobem dignament representades pel ric i divers teixit associatiu reunit en la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, per tal de recolzar la defensa del territori, del patrimoni i impulsar la recerca i la divulgació del coneixement científic», ha explicat Pastor.

 

Consum familiar en la societat preindustrial valenciana

 

El llibre Consum familiar en la societat preindustrial valenciana. Contrastos entre el medi rural i urbà (Sueca-Xàtiva, 1700-1824), de Luis Miguel Rosado Calatayud, s’ha convertit en el primer llibre editat en aquesta nova etapa d’Estudis Comarcals. És un estudi comparatiu de l’evolució de la demanda dels diferents tipus de béns i, d’una manera especial, dels gèneres tèxtils, que ens permet endinsar-nos en el coneixement de dues localitats que segueixen comportaments dissemblants, derivats de les característiques pròpies del lloc en què viuen.

 

Luis Miguel Rosado Calatayud és llicenciat en Història per la Universitat de València, Màster Interuniversitari en Història i Identitats Hispàniques en el Mediterrani Occidental en els segles XVI-XIX, i doctor en Història Moderna conjuntament per les Universitats de València, Alacant i Jaume I de Castelló. Ha impartit docència a les Universitats de València i CEU Cardenal Herrera. Les seues investigacions estan orientades a la Història Econòmica i Social, sobre qüestions com el consum, la cultura material, les pràctiques de sociabilitat i les activitats gremials.

 

A més d’aquest llibre, properament es publicarà Renovació i innovació educativa en les escoles laiques i republicanes valencianes (1900-1939), de Wilson Ferrús, i s’estan ultimant volums al voltant de la guerrilla antifranquista de Requena-Utiel, una topografia mèdica d’Alzira de 1917 inèdita i l’associacionisme en el mitjà rural, prenent com a exemple la Mutua de Chiva.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet