Versió per a imprimir

Maria Josep Amigó assisteix demà a la romeria de la Nit de les Fogueretes a Agullent

  • La vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó participa demà en una de les romeries més antigues a nivell autonòmic i declarada festa d'interès turístic
Nit Fogueretes Agullent.jpg
01/09/2016

La vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó assistirà demà, divendres 2 de setembre, a la Nit dels Fogueretes, una de les romeries nocturnes més antigues a nivell autonòmic, segons els experts, i declarada el 2010 festa d'interès turístic per la Conselleria de Turisme.


A partir de les 23 h i coincidint amb el primer divendres del mes de setembre, Agullent reviurà més de quatre-cents anys de tradició ininterrompuda amb la Nit de les Fogueretes. Com marca la tradició, veïns i visitants pujaran des de la plaça Major cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets i falles per a rememorar el milacre de la pesta. Tots junts, després de cantar els gojos, esperaran en fila en l’ermita per a untar-se amb l’oli miraculós de la llàntia de Sant Vicent Ferrer, que l’any 1600 els lliurà de la pesta bubònica que amenaçava la localitat.

 

La coneguda com a Nit de les Fogueretes d’Agullent ha esdevingut amb el pas dels segles un testimoni exceŀlent del patrimoni festiu de les terres de l’interior de les comarques centrals valencianes. Ininterromput des de l’any 1600 fins a hui, el pelegrinatge d’acció de gràcies al sant es repeteix donant com a resultat tot un espectacle de música, foc, natura, devoció i esperit de poble. És una celebració estèticament singular que s’ha plasmat en moltes obres de poesia, pintura, música i escultura, i un acte que té el valor afegit de ser possiblement la romeria nocturna més antiga de les terres valencianes.


Recuperació de les falles

Des de l’any passat, s’ha recuperat per a la romeria l’ús de torxes fetes d’esportins, anomenades localment falles. Les falles són trossos d’esportins cosits amb agulles de sac que s’encenen amb foc i es fan rodar, i així creen cercles de llum. La desaparició dels esportins d’espart de les almàsseres, que abans s’utilitzaven per a premsar les olives, va causar que poc a poc les torxes desaparegueren de la romeria.

 

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Agullent, amb la coŀlaboració dels festers del Crist (quintos de quaranta-cinc anys), van començar l’any passat uns quants tallers perquè les noves generacions aprengueren a confeccionar les torxes a partir d’esportins, i, com a resultat, per segon any consecutiu, la Nit de les Fogueretes 2016 tornarà a tindre torxes en el recorregut, com no passava des de feia més d’una dècada.

 

Amb la Nit de les Fogueretes arranquen  a Agullent oficialment les Festes del Miracle, que inclouen actes d’un alt valor etnològic i cultural, com la centenària Dansada a la Plaça dissabte, i activitats més lúdiques, com una programació infantil extensa i orquestres.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet