Versió per a imprimir

Maria Josep Amigó dóna suport a les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí

  • La vicepresidenta de la Diputació, acompanyada pels diputats Xavier Rius i Josep Bort, visiten hui Algemesí amb motiu de les festes de la Mare de Déu de la Salut, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2011
Imagen
08/09/2016

La vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó i els diputats Xavier Rius, Josep Bort i Ivan Martí han assistit aquest matí a les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2011.


Els representants de la Diputació han donat així suport a aquesta manifestació cultural, festiva i religiosa, i han expressat la seua satisfacció per poder participar en aquesta festa, que compta amb un reconeixement internacional de la Unesco i és molt important en la província.

 

Maria Josep Amigó ha dit que «hem visitat Algemesí perquè en la Diputació estem al costat dels nostres municipis, tant en les festes com en altres moments que no són tan alegres».

 

Durant els dies 7 i 8 de setembre, les processons de la Mare de Déu de la Salut omplin els carrers de colorit amb els moviments de la Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, els Pastorets, el Bolero i els Tornejants, acompanyats del so de la dolçaina i el tabalet.

 

Les festes comencen la Nit del Retorn, el 6 de setembre, quan les campanes de la basílica de Sant Jaume toquen sense parar durant tota la nit per a rememorar el retorn miraculós de la imatge de la Mare de Déu de la Salut des de la vila d'Alzira fins a un poblat incipient de les primeries del segle XIII. Algemesí converteix així la imatge mariana en l'eix vertebrador de la seua independència.

 

La vesprada del 7 de setembre, les campanes de la basílica de Sant Jaume comencen el Repic de la Xerevia, un ritme que ressona en tota la ciutat i marca el començament immediat de la festa. Després del repic, sonen les dolçaines i comença la desfilada de balls.

 

La segona processó desfila el matí del 8 de setembre. És la Processoneta del Matí, que dóna un protagonisme especial al color i concentra els balls al llarg de dos carrers.

 

La vicepresidenta i els diputats han assistit aquest matí a la tercera i darrera processó, coneguda tradicionalment com la Processó de Volta General, que comença a les 19:30 h i durada set hores. En ella, els balls d'Algemesí i la imatge de la patrona transcorreran pel nucli antic de la ciutat i repetiran així l'itinerari original del 1724, quan apareixen les primeres notícies sobre la solemnització de les festes.

 

Els balls

Els balls són els protagonistes de les processons de les festes d'Algemesí.

 

La Muixerangaés un dels més coneguts, i consisteix en la construcció de torres humanes amb una música característica.

 

Els Tornejants són, al costat de la Muixeranga, la dansa més emblemàtica de la Mare de Déu de la Salut. Aquest ball singular d'orígens guerrers replet de continguts místics posa en evidència les destreses i habilitats d'un grup de cavallers abillats amb vestits pulcres que juguen amb la gravetat amb les percussions tosques d'un tambor com a únic acompanyament. És l'únic ball dins de la processó i es representa darrere de la creu major i davant del guió de la Mare de Déu de la Salut.


Els Bastonets és un ball guerrer que apareix en molts pobles valencians, com Morella, Peníscola o l’Alcúdia, en el qual els vuit components del ball escenifiquen una lluita al so del tabal i la dolçaina.


La dansa de la Carxofa es considera tradicionalment la dels teixidors, una professió molt present a Algemesí durant el segle XVII. S’anomena així perquè un xiquet porta un pal que culmina en una espècie de carxofa que s'obri al final de la processó i n’ix un colom blanc. Una variant d'aquest ball són els Arquets, que es van separar el 1988.


Els xiquets són els protagonistes del ball dels Pastorets, una dansa d'iniciació.


El ball anomenat dels Llauradors o el Bolero és el més modern de la processó, ja que apareix per primera vegada el 1906. És l'única dansa que no va acompanyada per la música de la dolçaina i el tabalet, sinó per la secció d'instruments de vent de la banda de música.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet