Versió per a imprimir

Marta Allué, protagonista de les Etnoxarrades del Museu València d'Etnologia demà dijous

  • La Sala Alfons el Magnànim serà l'escenari per a reflexionar sobre «Acomiadar i recordar. Noves fórmules de culte funerari»
Cartell
03/10/2012

 

El Museu Valencià d’Etnologia continua el cicle d’Etnoxarrades amb una conferència de Marta Allué, doctora en Antropologia Social i Cultural de la Universitat Rovira i Virgili i màster de postgrau en Antropologia de la Medicina.

 

L'Etnoxarrada tindrà lloc demà, 4 d'octubre, a les 19 h a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència (c/ Corona, 36, València).

 

Marta Allué coŀlabora amb diverses institucions i universitats espanyoles i estrangeres en cursos i projectes relacionats amb els drets dels malalts, amb la discapacitat i amb el morir i la mort.

 

Marta Allué reflexionarà sobre «Acomiadar i recordar. Noves formules de culte funerari». La mort ha estat objecte d'interés de diferents disciplines al llarg del segle xx. La filosofia, la història i l’antropologia ―distants i amb majúscules―-, tenien coses a dir i models d'anàlisi i interpretacions per oferir que han restat molt immutables al llarg del temps, el temps de la negació de la mort.

 

A final del període, tan sols la psicologia havia obert les portes i s’havia preocupat pel morir i després pel dol. No ha estat fins a l'última dècada que unes altres disciplines han renovat l'interés, estimulades per l'aparició de fenòmens recents de resposta social i individual al dolor.

 

Els accidents i les catàstrofes, conegudes i més difoses; les morts conseqüència de la sida; la proliferació de tècniques de tractament dels cadàvers i la deslocalització del culte a la memòria, inauguren una nova època en què els nous símbols i formes d’acomiadament, revestits ara d'un caire molt més personalitzat i participatiu, animen nous abordatges sobre la mort des de l'etnografia, la geografia, la sociologia o la comunicació que afavorixen el tractament de l'univers de la mort des d'una perspectiva més pròxima i amb minúscules que no nega la mort.

 

Davant este nou panorama, els etnògrafs ens ocupem de detectar i mostrar, descriure i deixar constància del que la societat està fent ara mateix, fascinats davant de la creativitat costant i universalitzada, tant lluny ara d'aquella tasca de recuperació de costums i creences del segle passat.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet