Versió per a imprimir

Sagunt exhibeix ja els tresors artístics de la Diputació a la Sala Glorieta de la Fundació Bancaixa

  • ‘Memòria de la Modernitat’ arriba a la capital del Camp de Morvedre amb obres de Sorolla, Pinazo i Equipo Crónica, entre altres, després d'acumular 50.000 visites al seu pas per Requena, Alzira, Gandia i Ontinyent
  • La mostra, amb peces vinculades a Sagunt d'artistes com Francesc Domingo i Isabel Tristán, podrà visitar-se fins al 14 de juliol de 17 a 21 hores els laborables i tindrà horaris especials els caps de setmana i festius
Imagen
12/03/2019

L'exposició itinerant ‘Memòria de la Modernitat’, que recull els tresors artístics de la Diputació de València, obri les seues portes al públic a Sagunt amb novetats destacades com ‘L'últim dia de Sagunt’, de Francesc Domingo, ‘Conte d'hivern’, d'Isabel Tristán, o ‘Retrat d'una dama’, d'Agustí Esteve.

 

La mostra, que inclou obres de Sorolla, Pinazo i Equipo Crónica, entre altres artistes que engrandeixen la col·lecció de la Diputació, podrà visitar-se fins al 14 de juliol a la Sala Glorieta de la Fundació Bancaixa, cedida per aquesta entitat a l'Ajuntament per a albergar aquesta selecció del patrimoni artístic provincial, en horari de 17 a 21 hores els dies laborables, els dissabtes de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores. 

 

En l'obertura han estat presents tres dels comissaris de ‘Memòria de la Modernitat’, Rafael Gil, Ester Alba i Felipe Jerez, que s'han encarregat de la visita guiada per a explicar els detalls d'aquesta selecció de 62 obres procedents del patrimoni de la Diputació. El president de la corporació, Toni Gaspar, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, i el director general de Saggas, Santiago Álvarez, han visitat la mostra a la sala situada en la Plaça Cronista Chabret.

 

 

Obres vinculades a Sagunt

 

En aquesta selecció no podien faltar peces vinculades a la capital del Camp de Morvedre, com ‘L'últim dia de Sagunt’, de Francesc Domingo, o ‘Somni sobre les ruïnes de Sagunt’ (1953), d'Agustí Albalat, obres inspirades en l'època romana d'aquesta ciutat; així com els quadres ‘Conte d'hivern’, d'Isabel Tristán, i ‘Joan a la taula’, de Victoria Civera, totes dues artistes procedents del Port de Sagunt.

        

Una altra de les novetats d'aquesta mostra és la incorporació, per primera vegada, de ‘Retrat d'una dama’ (1806), d'Agustí Esteve, considerat un dels millors retratistes espanyols de finals del segle XVIII i principis del XIX. De la mateixa manera, reuneix fins a quatre Sorollas, entre aquests ‘El Palleter’; ‘El guardavia’, d'Ignacio Pinazo i Camarlench; ‘Escola de París’, d'Equipo Crónica; ‘El crist crucificat amb la Mare de Déu i Sant Joan’, de Francisco Ribalta; o ‘Retrat de l'Arquebisbe de València Francisco Ximénez del Río’, de Vicent López, entre altres quadres rellevants.

 

‘Memòria de la Modernitat’ fa un recorregut per la història de l'art valencià des del gòtic fins a l'actualitat, amb especial atenció als segles XIX i XX. Així mateix, dedica un espai per a donar visibilitat a les dones artistes, moltes d'elles becades per la Diputació. En aquest sentit, la selecció de Sagunt és la que inclou més peces de dones artistes, amb fins a nou obres.

 

En paraules d'un dels comissaris de ‘Memòria de la Modernitat’, Felipe Jerez, el que caracteritza la mostra és precisament “la seua riquesa i varietat tants d'estils com d'èpoques”. Es tracta de “un constant diàleg entre el passat i el progrés, que agrupa en el mateix espai una combinació d'obres d'artistes tan variats com Equip Crònica, Francisco Ribalta o José María Yturralde”, segons explica el comissari.

 

 

50.000 visites

 

Des que va obrir les seues portes a Requena i després de fer escala a Alzira, Gandia i Ontinyent, prop de 50.000 persones han pogut gaudir dels tresors artístics de la Diputació, a través d'una variada selecció del patrimoni de la corporació provincial, que compta amb més de 4.500 creacions artístiques entre pintures, dibuixos, escultures i gravats.

 

‘Memória de la Modernitat’ es complementa amb una sèrie d'activitats paral·leles gratuïtes, com a visites guiades, taules redones, diàlegs amb les obres o tallers didàctics familiars i escolars, així com visites comarcals que, en aquest cas, aproparan l'art a tota la comarca del Camp de Morvedre.

Felipe Jerez, comisari de 'Memòria de la Modernitat'
Felipe Jerez, comisari de 'Memòria de la Modernitat'
Ester Alba, comisària de 'Memòria de la Modernitat'
Ester Alba, comisària de 'Memòria de la Modernitat'
Isabel Tristán, artista becada Alfonso Roig
Isabel Tristán, artista becada Alfonso Roig
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet