Versió per a imprimir

Toni Gaspar planteja a la Generalitat posar més recursos a la disposició dels ajuntaments

  • El president de la Diputació de València va avançar en el ple de juliol la seua intenció de sol·licitar a l'executiu autonòmic fer un pas més en l'aposta pel municipalisme que mantenen totes dos institucions
  • Gaspar elogia la labor d'alcaldes, alcaldesses i responsables locals en la gestió de la pandèmia i reivindica un major protagonisme dels municipis en la reconstrucció
Imagen
23/07/2020

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha plantejat a la Generalitat posar més recursos a la disposició dels ajuntaments, amb l'objectiu de fer un pas més en l'aposta ferma pel municipalisme que mantenen totes dos institucions. El màxim responsable provincial va avançar la seua intenció durant una de les seues intervencions en el ple de juliol de la corporació, celebrat esta mateixa setmana.

 

Gaspar considera que el Govern autonòmic, que està per la labor de millorar les infraestructures i serveis dels municipis des d'una perspectiva local, ha de fer un esforç per a incrementar els recursos econòmics que ja aporta als ajuntaments a través de programes com el Fons de Cooperació Municipal o el pla de lluita contra el despoblament.

 

El president de la Diputació reivindica un major protagonisme dels municipis en la reconstrucció després de la crisi del Coronavirus, per a això suggerix este increment de la dotació pressupostària. En la mateixa línia, Toni Gaspar elogia la labor d'alcaldes, alcaldesses i responsables locals, amb els qui manté un contacte permanent, en la gestió de la pandèmia.

 

En xifres, la Diputació de València ha aportat enguany 60 milions d'euros al Fons de Cooperació Municipal pels 20 milions que destina el Consell als municipis de la província, mentre que els 52 municipis que reben ajudes complementàries del pla de lluita contra la despoblació han rebut 1,3 milions d'euros de cadascuna de les institucions.

 

Situació excepcional

 

La Diputació ha realitzat un important ajust pressupostari per a garantir la liquiditat dels ajuntaments en un context especialment complicat a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19, amb aportacions extraordinàries al Fons de Cooperació Municipal en el qual participa al costat de la Generalitat i el lliurament directe de material durant els mesos de confinament.

 

A això s'afig l'aprovació del Pla d'Inversions 2020-21, amb el qual l'àrea de Cooperació que dirigix el vicepresident Carlos Fernández Bielsa ha duplicat la dotació per a obres i serveis municipals fins arribar als 140 milions d'euros. Una aportació que servirà per a continuar millorant les infraestructures dels pobles valencians amb l'autonomia local per bandera, perquè són els alcaldes i alcaldesses els que ja estan presentant a la Diputació els projectes que necessiten els seus municipis.

 

En eix àmbit d'actuació és on Gaspar proposa als responsables autonòmics millorar el finançament dels municipis valencians, amb noves ajudes que reforcen les ja existents per a inversions i despesa corrent a través del Fons de Cooperació i altres línies de suport a emprenedors i grups d'acció local, especialment en entorns rurals. La Generalitat catalana ho diu Pla Únic d'Obres i Serveis i destina 250 milions d'euros en cinc anys, de 2020 a 2024, per a fer front a l'envelliment poblacional, previndre riscos naturals i millorar la connectivitat tecnològica.

 

Coordinació institucional

 

El president Gaspar planteja este pas al capdavant a la Generalitat sabedor que el municipalisme és un dels eixos de la gestió del Palau, en el context d'una coordinació institucional que està funcionant en tots els àmbits d'esta gestió. En paral·lel, la Diputació s'ha centrat en la seua comesa, que són els municipis, per damunt d'altres competències impròpies, i treballa en la línia d'augmentar la liquiditat i els recursos dels consistoris al mateix temps que reduix la burocràcia per a agilitar la tramitació de les ajudes.

 

Mostra d'això és el pagament quasi immediat del Fons de Cooperació Municipal, del qual ja disposen els ajuntaments, i l'ampliació dels terminis dels seus últims plans d'inversions i obres, el SOM 2018-19 i el IFS 2018, perquè cap municipi haja de renunciar a les ajudes que li corresponen.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet