Versió per a imprimir

Un bobal exclusiu amb nom de dona en la lluita contra el patriarcat rural

  • L'àrea d'Igualtat de la Diputació i la Federació d'Associacions de Dones Rurals organitzen una jornada a Fuenterrobles, en el celler de la primera dona referent en el sector del vi a Requena-Utiel
Imagen
29/11/2018

Noemí Arroyo va aconseguir el seu objectiu, convertir-se en la primera dona propietària d'un celler a crear un vi exclusiu en la comarca Requena-Utiel. Arroyo no ho va tenir fàcil per a engegar Noemí Wines, malgrat tenir una carrera universitària i 30 anys d'experiència en el sector; els seus prejudicis i els de aquells homes que l'envoltaven sobre les seues capacitats per a liderar el projecte van estar presents en el camí. “El que més m'ha costat sempre és que es reconega la meua autoritat, encara tenint més experiència i coneixements en aquest camp que molts homes, sempre he hagut de demostrar el doble que ells”, afirma Arroyo.

 

La viticultora és un exemple que el sostre de cristall que pateixen les dones en l'àmbit laboral va molt més allà dels consells de direcció de grans empreses. En el món rural, les dones són més invisibles i el masclisme més latent. “Encara que sempre hem conviscut amb les rialletes i els comentaris de burla, fins fa poc no li havíem posat nom, ara sabem que es diu patriarcat”, subratlla l'empresària. Arroyo té clar que solament les dones unides, compartint coneixement i recolzant-se entre elles podran trencar amb els tabús i les barreres d'un entorn tan masculinitzat com el rural.

 

Amb motiu de les celebracions del 25N en contra de la violència masclista, la Diputació de València i la Federació d'Associacions de Dones Rurals, FADEMUR, han reunit en el celler Noemí Wines, a Fuenterrobles, a quasi mig centenar de dones que desenvolupen la seua labor en l'àmbit rural. En la jornada han participat des de mestresses de casa i agricultores fins a gerents d'almàsseres i cellers de pobles de l'interior de la província. Són dones que han compartit les seues experiències, aprenentatges i dificultats en un entorn en el qual la menor disposició de serveis públics fa que la dona seguisca arrossegant en major mesura el paper de cuidadora.

 

Juntes, més fortes

 

Per a lluitar contra aquesta realitat, la diputada d'Igualtat, Isabel García, ha impulsat aquesta jornada en la qual les dones poden conèixer a altres amb les seues mateixes necessitats i preocupacions i que prenguen consciència que no estan soles. Per a Regina Campos, presidenta de FADEMUR a la Comunitat Valenciana, la visibilización de projectes d'èxit com Noemí Wines entre dones d'aquest entorn ajuda a empoderarlas i al fet que compartisquen les seues experiències i dificultats, que teixisquen xarxes i enfortisquen la seua presència en aquest entorn. En l'acte també ha participat l'alcaldessa de Fuenterrobles, Estefanía Berlanga i la secretària general de la DO Utiel-Requena, Carmina Cárcel.

Isabel García dones rurals
Isabel García dones rurals
Noemi Arroyo dones rurals
Noemi Arroyo dones rurals
Regina Campos dones rurals
Regina Campos dones rurals
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet