Versió per a imprimir

Viu un cap de setmana amb els ibers

  • La Bastida de les Alcusses (Moixent) acull els dies 29 i 30 de setembre unes jornades de portes obertes per a disfrutar de l'arqueologia amb una visita guiada teatralitzada i activitats complementàries
Els ibers, el 29 i 30 de setembre a Moixent
26/09/2012

 

El Museu de Prehistòria de la Diputació Provincial de València i l'Ajuntament de Moixent, en coŀlaboració amb associacions i empreses valencianes, ens inviten a viure un cap de setmana amb els ibers al poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses (Moixent).

 

Durant els dies 29 i 30 de setembre se celebraran les cinquenes jornades de portes obertes en el jaciment. Les activitats programades ens submergixen en una història d'aliances entre famílies en una ciutat del segle iv a.C.

 

Al jaciment es farà la visita guiada al poblat amb personatges de l'època, que es completarà amb tallers i la possibilitat de tastar gratuïtament olis d'oliva verge de la de la denominació d'origen Comunitat Valenciana i, per un preu simbòlic, formatges de la Granja Rinya i vins del Celler del Roure. També es podran adquirir rèpliques de ceràmica ibèrica. En el Museu d'Arqueologia de Moixent es podrà, a més de conéixer la seua exposició, disfrutar de la biblioteca infantil del Museu de Prehistòria i de tallers didàctics.

 

Visita organitzada

 

En la visita és important recordar que el tipus d'activitats programades fa que la quantitat de visitants que poden ser acollits siga limitada. Des del Museu es recomana que es trie el dissabte per a dur-la a terme. Els vehicles particulars s'aparquen en la base del promontori i l'ascens al jaciment (1,5 km) es fa en furgonetes. La darrera eixida des de l'aparcament al matí és a les 13 h.Les activitats són gratuïtes, excepte les degustacions de formatges i vins. Les visites al jaciment són totes en valencià.

 

Totes les persones que vulguen obtindre més informació sobre estes jornades poden consultar les pàgines www.museuprehistoriavalencia.eswww.moixent.es.

 

Oferta turística a Moixent

 

Esta proposta d'oci i cultura, que bé mereix una excursió a Moixent, es pot completar amb la visita als cellers o als bells paratges del Bosquet i el Pla de les Alcusses. L'estada en algun dels allotjaments rurals i la degustació de menús ibèrics en els restaurants són un bon complement a una experiència inoblidable.

 

Un parc arqueològic

 

La Bastidade les Alcusses fou en el segle iv una ciutat murallada situada en l'actual municipi de Moixent, en la part alta d'un dels promontoris de la serra Grossa, en un lloc quehui ésun paratge de gran valor mediambiental i paisatgístic i al costat d’una de les zones vitivinícoles més jóvens i puixants de València, que està conformada pels municipis de la Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins i Moixent.

 

El jaciment constituïx un fita en la història de l'arqueologia valenciana i del Museu de Prehistòria, ja que va ser un dels primers jaciments estudiats des de la seua fundació el 1927. Entre 1928 i 1931, l'excavació de part de la ciutat va donar lloc a troballes de gran impacte en l'època que van permetre donar carta de naturalesa a la fins en aquell moment poc coneguda cultura ibèrica.

 

Destaquen, entre les extenses coŀleccions ceràmiques i de ferro exposades en el Museu de Prehistòria, la làmina de plom amb escriptura ibèrica que hui és interpretada com un document vinculat al comerç i la figureta de bronze El guerrer de Moixent, que s'ha convertit en una de les icones de la societat valenciana.

 

Des de 1990 hi ha un projecte d'investigació que ha permés continuar l’estudi del poblat i també consolidar i posar en valor amplis sectors excavats, com la muralla, les portes monumentals i algunes illesde cases. El jaciment compta també ambla reproducció d'una de les cases i un servici de guies, coses que convertixen este jaciment en un autèntic parc arqueològic que permet conéixer trets essencials de la cultura ibèrica a la zona, especialment si la complementem amb un passeig pel Museu de Moixent o pel mateix Museu de Prehistòria.

 

Nota d'interés

Temps estimat de la visita al jaciment: 60-90 minuts

¿Com arribar a la Bastida?

Cal arribar a Moixent per la A-35. Des d'ací, agafar la carretera CV-652 en direcció a Fontanars dels Alforins. L'entrada a l'accés a la Bastida de les Alcusses està en el km 10,5.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet